Антъни Иванов: Купоните в САЩ не са нещо особено, взех си изпитите

06 Юни 2019 | 09:01
0 коментара
Спорт

Явлението в българското плуване Антъни Иванов се завърна от САЩ след първите си 4 месеца и половина тренировки и следване в университета “Вирджиния Тех”. В интервю  8-ият в света и Европа на 200 м бътерфлай бивш състезател на Вихрен Сандански разказа за случилото се през това време.

– Антъни, първите ти месеци в САЩ приключиха със сесията. Как минаха изпитите?

– Добре, справих се. Първия семестър имахме 4 предмета – математика, основи на бизнеса, работа с програми като Excel, PowerPoint и география. Първите 2 семестъра учим общи предмети и след това се профилираме. Желанието ми е да следвам спортен мениджмънт.

– А как се аклиматизира в Щатите?

– Първия месецми беше тежко. Нормално – отделих се от роднини, близки и приятели. Трябваше време да се напасна там. С времето свикнах. Първия семестър живеем на общежитие. За втория ще съм с един венецуелец тенисист от нашия университет в квартира.

– Във “Вирджиния Тех” започна с тренировките. Разкажи повече за условията.

– Условията са перфектни, едва ли учудвам някого с това. Две са най-големите разлики. Първата е, че всичко е на едно място. Има няколко басейна, фитнес, място за възстановяване. Втората е наличието на голяма конкуренция – и в тренировките, и в състезанията. В България няма как да имаш такава. Дори на държавното първенство липсва.

– Как се работи с треньора Серхио Лопес, заради когото смени избрания университет, и как се разбираш с новите съотборници?

– Супер. Разбирам се добре с него и с останалите треньори, и със съотборниците си. Надявам се по-нататък нещата да станат още по-добре. Що се отнася до Серхио Лопес, интересното е, че той никога не се кара, не вика. Винаги усмихнат, бъзика се въобще няма никакво напрежение и излишно форсиране.

– Наблягаш ли в САЩ на нещо ново в тренировките?

– Тъй като басейнът е ярдов, обръщанията са по-начесто и затова на този елемент и подводното плуване се акцентира. Иначе аз бях подготвен за методиката при тренировките, защото 3-4 месеца преди заминаването в България се готвих по нея. Но това, че басейните са ярдови, не се отразява. Това стана ясно още при първото ми състезание на метров басейн.

– Разкажи за състезанията, в които спечели медали и подобри рекорди.

– С пристигането в САЩ си бях поставил цел. Исках още през първия семестър да счупя рекордите на университета си “Вирджиния Тех” на 100 и 200 бътерфлай, там 50-ка няма. Направих го. Успях да пробия в щафетите. С тази на 4 по 200 свободен стил също счупихме рекорда на университета и спечелихме бронзов медал в конференцията. На това състезание бих рекорда на 200 ярда също с бронз. Записах победа и на 500 ярда свободен стил, което си е като нашето 400 м.

– На 200 ярда бътерфлай времето ти бе в топ 10 преди най-голямото университетско състезание в САЩ – NCCA. На него влезе в групата All-America Honorable Mention.

– Да, само че в серията записах 9-о време и не успях да вляза във финал А и така трябваше да плувам във втората осмица. Състезателите от нея влизат във въпросната група. Приехме това по различен начин. Треньорите се радваха, а аз не. Пак счупих рекорда на “Вирджиния Тех”, но не успях да вляза във финала, както исках, и затова не почувствах радост. Явно в щаба оценяват колко голяма е конкуренцията и затова бяха доволни. В Остин, където се проведе турнирът NCAA, станах притежател и на рекорда на 100 ярда бътерфлай.

– Как ти се отрази това, че от раз покри квота за олимпиадата в Токио догодина за 200 м бътерфлай? Успокои ли те?

– Супер, бях много доволен. Това бе целта, да не се чакат следващите състезания, а възможно най-бързо да се вземе квота за Токио, за да може след това спокойно подготовката да се насочи към игрите. На турнира TYR Pro Swim в Ричмънд (това бе първото състезание на Антъни на метров басейн за годината – б.а.) покрих и норматив за 100 м бътерфлай за световното това лято в Южна Корея. Иначе на 200 м плувах редом с тримата най-добри американци, което ми дава вяра, че мога да им бъда конкурентен. Та всъщност подготовката за Токио минава първо през тази за световното и европейското на малък басейн през декември в Глазгоу.

– Преди 2 г. на световното стана 8-и на 200 м бътерфлай. Сега в какво се целиш?

– Като начало – отново да вляза във финала. За него вече ще се мисли на място.

– След като стартира учебната година, какво представляваше една твоя седмица във “Вирджиния Тех”?

– Понеделник, сряда и петък имаме по 2 тренировки. Между тях са лекциите. Във вторник и четвъртък тренираме веднъж. Всяка седмица имаме тестове поне по един от предметите Денят ти започва в 6 ч. Тренираш до 11, след това лекции. Вторите тренировки за деня са от 15 до 18 ч. След това учиш. В неделя, а и в част от съботата почиваш. Всъщност остава свободно време. Даже мога да кажа, че в България имах по-малко такова.

– Студентски купони?

– Чак към края на семестъра отидох на един-два. Честно да ти кажа, не са нищо особено.

Пирин спорт

Добавете Вашия коментар

TOP