Антон Кутев. Имаме ли право на компромис с правителство на ИТН, в което няма нито един ляв човек?

05 Август 2021 | 06:16
2 коментара
Политика

БСП загуби изборите, защото бе против Истанбулската конвенция

Това заяви Антон Кутев по време на заседанието на Националния съвет на БСП, който се провежда в момента на "Позитано" 20.

 

Ето какво каза Кутев пред съпартийците си:

"Започвам от къде се намираме. Пленумът е на БСП. Съвсем скоро празнувахме 130 години от създаването на партията.

А какво обсъждаме - обсъждаме дали да подкрепим едно правителство, с което се намираме в странни съотношения.

Правителството е предложено от най-голямата парламентарна група, ние сме значително по-малко от нея и сме трети поред.

Според парламентарния ред ние сме опозиция, защото имаме 36 от 240 депутата. Както и да ги погледнем, структурно за общественото мнение и за хората, които гласуват, ние сме опозиция.

 

Ние всъщност какво обсъждаме - дали една опозиционна партия, социалистическа и 130-годишна, да подкрепи едно правителство, което вече го видяхме като състав.

Че в правителството няма нито един ляв човек, според мен е безспорно и се вижда от пръв поглед - това е едно изцяло дясно правителство.

 

Отгоре на всичкото, тази партия, която предлага правителството, съдейки по разликите, които виждаме тук, между това, което ние смятаме, че е нашето споразумение и това, което другарката Нинова каза, че ние сме се споразумели, че искаме да се споразумеем, и сме постигнали като споразумение или договорка, и това, което те ни пишат, те не считат за договорка това, което другарката Нинова счита.

 

Което води за мен до един извод - че те не просто ще си правят каквото искат, а те вече го правят. Т.е. имаме откровено дясно правителство.

 

Имаме популистка сила, която е събрала най-много гласове на изборите с чист популизъм. Тя отказва да се договаря с когото и да било, най-малко с нас, а и с всички останали. Тя ще си прави каквото си иска, защото го е заявила ясно.

 

И ние обсъждаме дали да я подкрепим.

 

Идеята, че можем да я подкрепим само в случай, че я подкрепи и "Демократична България" и Мая Манолова - чакайте, бе, хора, това са десни партии! Ние сме 130-годишна лява партия!

 

Тук четири пъти чувам, че нашата основна задача била да съборим ГЕРБ от власт. В кой устав на БСП го пише? В коя програма на БСП пише, че ще  сваляме ГЕРБ от власт?

Защо сме тук - защото, в края на краищата, от години насам, не само от 5, правим системни компромиси с това, което трябва да правим. Защото вместо да си отстояваме нашия Устав и нашата програма, левите ценности, ние какво правим?

 

Прогресивното облагане, за което настоявахме, го няма нито в това, което са написали ИТН, нито в изказването на другарката Нинова, то просто е отпаднало. За сметка на това, тук мога да цитирам един куп неща - капиталова подкрепа за предприятия, стимули за инвестиции в производството, отменянето на облагане на лихви и т.н.

 

Големият въпрос, който трябва да решим, спред мен - имаме ли право, за пореден път, да жертваме всичките леви ценности, които ние би трябвало да защитаваме? И ако имаме право да ги жертваме в момента, срещу какво?

 

Срещу това, че ако евентуално мине правителството, което е много вероятно да не мине, ако това правителство евентуално започне да чува нещо от това, което му говорим, ако то изкара изкара повече от бюджетната процедура, която най-вероятно ще се провали?

 

Т.е., ако всички тези ако-та се случат, евентуално, може би, с цената на най-тежките компромиси - на ниво Устав на партията и ниво Програма - ние ще успеем евентуално да прокараме някаква придобивка, която я има не само в нашата програма, а в още 10 други?

А защо сме тук? Защото имаме 36 депутати. Защото сме опозиция.

 

А защо сме опозиция?

Защото през цялото време не беше консервативният социализъм, не беше едно примитивно патриотарство, не беше борба с Истанбулската конвенция -това не е лявото, което хората искат и с всеки следващ избор те ни го казват.

 

Минават следващите избори и ние падаме надолу.

Защо?

Ами защото не вървим натам, накъдето трябва. Не вървим към зелено, не вървим към нови политики, не вървим към младежки политики, няма проевропейска линия - няма това, което хората искат, според мен.

 

В резултат на това, ние, за да се измъкнем от тази ситуация, ние какво ще направим - ще се забием още по-дълбоко.

 

Ще направим компромис с всичките ни програмни документи, за да подкрепим едно правителство, което не просто не е ясно къде ще ни доведе по отношение на лява политика, то ще ни доведе точно обратно накъдето сме тръгнали. Имаме ли право да го направим?Епицентър.бг

Добавени коментари

Анна Тихомирова публикува:
05 Август 2021 | 22:00
Много правилно е казано. Аз винаги съм гласувала за БСП, но, ако сега подкрепи това правителство, няма да гласувам повече за нея. Най-правилното решение е да се предложи служебното правителство с мандат на БСП.
Вълкан Вергиев публикува:
05 Август 2021 | 10:35
Браво Кутев. Другарката Нинова съвсем се е объркала, каква партия управлява. Но нали е възпитаничка на Костов! БСП вече не е партия на народа български. Жалко, много жалко!

Добавете Вашия коментар

TOP