Антигенните тестове за Ковид-19 в Благоевград вече са 30 лв.

22 Декември 2021 | 17:02
0 коментара
Общество
Антигенните тестове за Ковид-19 в Благоевград вече са 30 лв.

Антигенните тестове в Благоевград скочиха тройно. Ако преди се предлагаха по 10 лв., от началото на седмицата вече са по 30 лв. Това е цената на бързите тестове в лабораторията на общинския МЦ-1 и микробиологичната лаборатория на МБАЛ – Благоевград. Причината за високите цени е, че безплатните тестове, които се осигуряват от РЗИ, са свършили. Те бяха осигурени при управлението на служебния здравен министър Стойчо Кацаров за сертифицираните лаборатории, които ги продаваха по 10 лв., като в цената бе включен трудът за извършената услуга. След изчерпването на безплатните тестове сега  лабораториите ги купуват на пазарни цени, е обяснението за повишените цени.

„В нашата лаборатория от събота цената на антигенния тест е 30 лв. Увеличението се дължи на това, че вече не получаваме безплатни тестове от РЗИ. В момента в който получим такива, отново ще върнем старата цена”,   каза за „Струма“ шефката на отделението по трансфузионна хематология д-р Бойка Маринова.

По думите й повишената цена едва ли ще доведе до по- малко изследвания, тъй като който има нужда от антигенен тест, така или иначе ще го направи. Другият вариант е да се ваксинира, като ваксините са безплатни и има в достататъчно количество.

„Дано по-високите цени на бързите тестове накарат повече хора да се имунизират. При нас антигенните тестове са на цена от 30 лв. от вчера“, заяви и завеждащата на микробиологичната лаборатория в МБАЛ – Благоевград д-р Цветанка Иванова. В една от големите частни лаборатории в Благоевград цената на антигенния тест обаче все още е на цена от 10 лв.

„Засега все още имаме от безплатните тестове, които ни достави здравното министерство. В момента има голямо търсене заради празничните тържества и пътуванията в чужбина”, заяви д-р Ялчева.

От РЗИ – Благоевград не бяха открити за коментар за  изчерпаните количества безплатни бързи тестове. Лекарите апелират онези, които не са ваксинирани, да го направят сега, когато четвъртата ковидна вълна утихна, тъй като след месец може да ни удари петата от  бързо разпространяващия се вариант „Омикрон”.

„Засега все още няма установен „Омикрон”. В някои от 19-те проби, които през ноември изпратих за секверениране в Националния център по заразни и паразитни болести, има открит „Делта” вариант.  Впоследствие изпратих други 17, които все още не са върнати. Петата вълна няма да ни подмине. В Англия на ден откриват по 80 000 заразени с „Омикрон”. Ще видим какво ще правим след празниците“, каза д-р Иванова.

Към вчерашна дата броят на новите случаи на Ковид- 19 за едно денонощие в Пиринско бе 68. Заразната заболяемост е 256 бр. на 100 000 души население за 14 дни, като до края на седмицата Благоевградска област ще излезе и от червената зона и ще попадне в жълтата с под 200 заразени. 161 са хоспитализираните без усложнения в седемте болници, на интензивно лечение са 10 пациенти. 6 от тежко болните са в отделението по реанимация на В МБАЛ – Благоевград. 35 са останалите болни с Ковид-19, които са без усложнения. 14 от тях са в инфекциозно отделение, 12 в ковидния сектор на хирургично, а останалите 9 във вътрешно отделение. В отделение УНГ има пациенти с бронхопневмонии, които не са с коронавирус“, съобщи зам. директорът на МБАЛ – Благоевград д-р Александър Костов.

171 са свободните ковидни легла за неусложнени случаи в областта и 15 за интензивни случаи. Под домашна карантина са 1261 лица, общият брой ваксинации са 125 262, със със завършен курс – 66 092 бр. , а поставените бустерни дози – 6745 бр., по последни данни на РЗИ./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP