Ансамбъл Пирин, Биг бенд, Камерна опера и Градска художествена галерия да станат културни институти, предлага кметът Байкушев

15 Март 2024 | 17:02
2 коментара
Култура
Благоевград
Ансамбъл Пирин, Биг бенд, Камерна опера и Градска художествена галерия да станат културни институти, предлага кметът Байкушев

Кметът на Благоевград Методи Байкушев внесе предложение до ОбС за преобразуване на Ансамбъл „Пирин“, Биг бенд – Благоевград, Камерна опера и Градска художествена галерия от общински звена в културни институти с предмет на дейност създаване, разпространение и опазване на културни ценности в областта на музиката, танца, фолклора, и опазване на културно-историческото наследство.

Ако бъде прието предложението, тези институти ще имат самостоятелен бюджет и ще определят сами своите задачи и структура, съобразно предмета на дейността си.

Едно от основните предимства на преобразуването е, че културните институти ще могат да кандидатстват с проекти и да получават финансиране по Закона за развитие на културата  и различни оперативни програми за осъществяване и развитие на дейността си, както и да получават субсидии по Закона за закрила и развитие на културата.

Кметът предлага размерът на субсидията за всеки от общинските културни институти да не e по-нисък от този през предходната година, независимо от реализираните приходи от дейността им, но при размер на разходите не по-нисък от размера на определените в бюджета за тази цел през предходната година.

Такива културни институти в община Благоевград, финансирани въз основа на стандарти за делегирани държавни дейности към момента, са Регионален исторически музей и Регионална библиотека „Д.Талев“.

Предложението ще бъде подложено на гласуване на редовно заседание на Общински съвет в края на месец март.

 

Добавени коментари

гражданин публикува:
17 Март 2024 | 06:45
Добро решение! Всеки да има собствен бюджет а и много повече възможности за инициатива.Цял свят работят така .
Иван публикува:
15 Март 2024 | 22:14
Здравей Благоевград, здравейте будни граждани!! Време е да кажем край на модела Тасков - Байкушев!! 20 годишно мафиотско управление удари дъното. Днес първия сред равните Тасков взима 10 000 български лева заплата от данъците на гражданите на Благоевград!! Оставка за модела!! Започваме стачни действия пред община Благоевград и в зала 22-ри Септември, където се провеждат сесиите на общински съвет Благоевград!! Започваме!!

Добавете Вашия коментар

TOP