Ангелов в Гоце Делчев: Няма риск за ваксинираните с AstraZeneca, мои близки също са имунизирани с нея

13 Март 2021 | 14:27
2 коментара
Общество

Здравният министър проф. Костадин Ангелов призова от Гоце Делчев хората, които са имунизирани с препарата на AstraZeneca, да бъдат спокойни. Той каза, че няма риск за тези, които са ваксинирани с него. "Мои близки също са ваксинирани с ваксината на AstraZeneca. Тази ваксина е много позната на медицината. Подобен тип векторна ваксина е тази за грип. В света са направени милиони ваксинации с такава ваксини, нека хората да бъдат спокойни", заяви Ангелов.

Той обясни и че ваксината на АстраЗенека има голям срок на годност, ваксините, които в момента са доставени у нас се съхраняват в РЗИ-тата и склада на БулБио. Няма да се стигне до изхвърляне на дози, категоричен е министърът.

Според министъра е възможно електронният регистър за ваксинация да заработи отново в четвъртък. „Ако до сряда излязат всички резултати, които очакваме от лабораториите на Съдебна медицина в Пловдив, още в четвъртък можем да възстановим ваксинационния процес”, уточни проф. Ангелов.

Карантината за пристигащи от Африка е наложена с цел да се направи животът на българите на територията на страната по-сигурен, обясни още той.

„Има сигнали, че от Африка могат да бъдат внесени варианти на вируса, включително южноафриканския и нигерийския, за които има съобщения, че са резистентни както на лечение, така и на ваксината. Ние сме длъжни да направим това нещо с оглед на превенцията на всички български граждани”, добави проф. Ангелов.

Добавени коментари

Без съмнение публикува:
13 Март 2021 | 22:29
При тази "грижа" за хората-не се чудя. "Ще гласувам" за ГЕРБ! Разбира се гласувайте и всички вие,ама за всеки друг!
Добре,бре! публикува:
13 Март 2021 | 22:25
Разбрахме! АстраЗенека е най-добрата и внасяте само от нея.Другите ги пазите за свои хора. Ами внесете и от другите - "лошите","некачествените". Защо не осигурявате избор??? Сетих се! Защото много ни "обичате"! ВАШТА МАМА ИДИОТСКА!

Добавете Вашия коментар

TOP