Ангелов: Продължаваме да следваме плана за разхлабване на мерките

18 Февруари 2021 | 10:34
0 коментара
Общество

Доволни сме от постигнатите резултати до момента, като продължаваме да следим с тревога всяко едно число и нарастването на случаите, но въпреки всичко отчитаме един много добър знак – нямаме голям наплив върху лечебните заведения. Това заяви в началото на днешния брифинг на НОЩ проф. Костадин Ангелов.

Той е бил на проверка и в двете области с най-много случаи – Кюстендил и Враца, където е установил, че няма недостиг на свободни легла и медиците работят спокойно.

„Това ни дава възможност да продължим уверено с плана, който следваме с разхлабването на мерките. Анализираме внимателно случаите на 14 дневна база и продължаваме да следим каква е тенденцията“, заяви здравният министър.

„Опитваме се да държим пандемията на каишка, като отпускаме мерките на 14 дни и анализираме ситуацията. В момента ние сме сред страните с най-нисък индекс на строгост и постигаме добри резултати. Разхлабваме мерките през определен период от време и в него анализираме. Не можем да продължим да бъдем затворени още месеци наред, хората освен физически имат и психическо здраве. Осъзнаваме, че ходим върху много тънък лед, но ние трябва да намерим този крехък баланс“, категоричен бе Ангелов.

Той заяви, че няма нито един показател, който да се неглижира.

„Да, има покачване на новите случаи, но няма натиск върху лечебните заведения. Подготвена е системата, имаме достатъчно количество предпазни средства и медикаменти, продължават да идват и ваксини. Ние не сме изненадани, че има покачване на случаите, ние го очаквахме, но имаме поставени граници и ако те бъдат надминати, то отново ще започнем да затягаме контрола и мерките“, каза още Ангелов.

Добавете Вашия коментар

TOP