Ангелов: Градините отварят в понеделник, ако броят на болните продължи да пада

08 Декември 2020 | 15:59
0 коментара
Общество

Забелязва се тенденция за намаляване на новозаболелите и натиска към лечебните заведения. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. Той обясни, че ако така вървят тенденциите, в петък ще издаде заповед за отваране на детските градини и ясли от следващата седмица. 

„До края на седмица ще бъде издадена заповедта за отваряне на детските градини. Днес има данни, които навеждат към тази посока, че това би могло да се случи. До края на седмицата, ако така вървят тенденциите, от понеделник те ще отворят. Ако четвъртък вечерта данните, които събираме, показват ясна и отчетлива тенденция каквато отчетохме в началото на предния щаб, в петък ще има заповед за яслите и детските градини.“, посочи той.

По отношение на приравняването на антигенните тестове към RCR министърът обясни, че все още експертите обсъждат тази възможност и следващата седмица се очаква тяхното становище. Проф. Ангелов уточни, че няма становище на европейско ниво, която да приравнява двата теста, но има препоръка, в която е посочено, че в големи колективи могат да се ползват за скрининги и да се потвърждават с RCR тест. „Ще слушам мнението на експертите. Сега то клони към приравняване“, каза министърът. Той посочи още, че издадените направления за RCR тестове продължават да растат. 

Във връзка със списъците за ваксини министърът посочи, че те трябва да бъдат готови до четвъртък, но срокът е удължен до понеделник, тъй като има повече желаещи. „Три дни не са решаващи, защото ваксината ще дойде следващата година. За нас е важно всеки човек, който има желание да получи ваксината. Гарантирам ви, че няма да има човек, който има желание да бъде ваксиниран, и да не бъде“, увери министърът. Той посочи, че очаква дозите да бъдат доставени у нас най-рано следващата година.

Проверките на здравните власти и органите на реда за студентските празник са насочени основно към къщите за гости. „От проверките, които РЗИ са извършили предходния ден, знам, че няма голямо струване на хора в големите курорти. Днес проверките продължават основно към къщите за гости, тъй като имаме информация, че там се подготвят различни видове тържества, с които имаме данни, че биха нарушили противоепидемичните мерки.“, посочи проф. Ангелов и призова да му се изпращат сигнали.

Министърът получи ключовете на още 20 линейки, които са закупени в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 "Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ", финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж” 2014–2020. „Тези линейките ще тръгнат към ЦСМП. Те са част от големия проект за модернизация, по който ще бъдат доставени общо 400.“, каза проф. Ангелов. Към момента от тях са доставени 260 и остават 140, от които 42 ще са високопроходими. „Проектът за модернизация продължава. В голяма част от районите вече са сключени договорите за строежите. До края на годината се очаква да започнат“, каза още министърът.

Добавете Вашия коментар

TOP