Ангела Меркел: Отменям затягането на мерките по Великден. Беше моя грешка! Искам прошка от сънародниците!

25 Март 2021 | 06:37
0 коментара
Общество

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че отменя решението за по-строг локдаун по време на Великденските празници, като заяви, че това е било грешка, съобщава Нова телевизия.

 

"Идеята за затваряне по Великден беше породена от най-добри намерения", каза Меркел. Но "планът беше прибързан и нямаше да може да бъде приложен в толкова кратък срок", призна германският канцлер. "Това е само моя грешка", подчерта тя.

 

Зная, че това предложение породи допълнителна несигурност. Дълбоко съжалявам за това и ето защо искам прошка и от сънародниците ми", каза германският канцлер, цитирана от Франс прес.

Според този план по Великден търговските дейности в Германия трябваше да спрат, а религиозните служби - да бъдат провеждани чрез видеоконферентна връзка. Това обаче предизвика много критики и така се стигна до ново спешно видеоконферентно заседание на федералния канцлер с премиерите на германските провинции, на което планът за по-строг локдаун на Великден е бил отменен.

Така се потвърди информацията на немското издание "Шпигел" и на агенция ДПА, според която Меркел е отменила решението за допълнителни по-строги противоепидемични мерки, които да бъдат наложени през Великденските празници, като това е станало факт след широко разпространена критика.

Канцлерът е разкрила по време на правителствено заседание, че решението от по-рано тази седмица за налагане на общо 5-дневна блокада (пълен локдаун) в страната по време на Великденските празници ще бъде оттеглено.

Ангела Меркел е казала на участниците в заседанието, че няма да бъдат приложени мерките за затваряне на всички магазини и ограничаване на събиранията по време на католическия Великден от 1 до 5 април.

Добавете Вашия коментар

TOP