Ангел Кунчев: В края на април ще има свободен избор на ваксини

30 Март 2021 | 11:04
1 коментара
Общество

Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев обяви, че в края на април ще има не само избор, но свободен избор на ваксини. Той напомни, че през втората половина на следващия месец се очаква у нас да започнат да пристигат количества и от четвъртата одобрена за употреба на територията на Европейския съюз ваксина – тази на „Janssen“. Тази сутрин пък бяха доставени над 50 000 дози от препарата на „Moderna“. Вчера пристигнаха количества и от този на „Pfizer“.

По думите на Кунчев в момента в България има около милион и половина имунни българи. Това са хора, които вече са преболедували коронавирусната инфекция, както и такива, които са били ваксинирани. Главният държавен здравен инспектор акцентира на факта, че всеки ден нараства броят на имунизираните. Според него в момента страната ни върви към плато. Нови мерки вече щели да бъдат налагани само при необходимост, предаде „DarikNews“.

Що се отнася до предстоящото разхлабване, щели да бъдат отпуснати тези, които носели най-малък риск от заразяване.

По думите на Кунчев в момента ситуацията в здравните заведения е такава, че има области, в които няма проблеми с леглата, нито с броя на заразените. Според него нямало отказ от приемане на пациенти.

Кунчев съобщи още, че щял да изпрати писмо до Министерството на труда и социалната политика заради бума, които се наблюдаваше в домовете за възрастни хора през последната седмица. В повечето от случаите заразата беше привнесена от служители. Но Кунчев подчерта, че те няма да бъдат принуждавани да се ваксинират, защото имунизацията е доброволна.

Добавени коментари

Вуте публикува:
30 Март 2021 | 17:23
Надяваме се в скоро време ти и ония от НОЩ,барабар с Кантарджиевия циркаджия,да останете в миналото.

Добавете Вашия коментар

TOP