Ангел Кунчев: Епидемията от коронавирус може да продължи 3 месеца

13 Март 2020 | 12:57
0 коментара
Общество

Може да се твърди, че ние сме в началото на подем на заболеваемостта от коронавирус.

При нормални обстоятелства тя би трябвало да продължи два-три месеца, но това е нов патоген и не можем да направим точна прогноза. Това каза епидемиологът Ангел Кунчев по време на брифинг на Нациналния щаб в НС,  веднага, след като парламентът гласува единодушно поисканото от правителството извънредно положение.

По думите му, очакванията са със затоплянето на времето вирусът да затихне, но пика на болестта зависел от мерките. „Мерките, които предприемаме у нас, целят да забавят това разпространение”, обясни Кунчев и добави, че се опитват да подготвят здравната система, но било важно участието на всеки човек и това доколко спазва съветите. По думите му опита на другите държави показва, че всичко е в наши ръце.

 Във връзка с първите три случая на заразени деца у нас председателят на оперативния щаб ген.-майор Венцислав Мутафчийски успокои, че дори в Китай, където COVID-19 уби близо 3200 души, няма жертви деца, а у нас те дори нямали клинична изява на болестта. Той посочи, че болниците се нуждаят от специален, кризисен регламент, който да им позволи да работят нормално при такива условия и да се гриждат за пациентите. Според Мутафчийски хора с недостатъчна експозиция на вируса няма да дадат положителни резултати на тестовете. "Цялата държава иначе трябва да я превърнем в болница", каза още той. По думите му достъпът на хронично болни към болниците не може бъде спрян".

 Вицепремиерът Томислав Дончев обяви, че имат намерението, доколкото позволят ресурсите на държавата, да помогнат на тези, които са в нужда, но даде да се разбере, че няма  да излагат на риск фискалната стабилност на държавата.  „Бих препоръчал всеки да ограничи пътуванията си. Пътуванията в рисковите държави така или иначе ще бъдат ограничени принудително”, каза Дончев. По думите му поне за две седмици трябва да бъдат затворени всякакви питейни и увеселителни заведения. Вицепремиерът посочи още, че в зависимост от ситуацията ще затягат или ще либерализират някои от мерките. „Това, че е въведено извънредно положение, не означава, че се случва нещо извънредно, въпросът е да се развържат ръцете на държавните институции да си свършат работата”, каза още той. Безспорен факт било, че голяма част от българските граждани не спазвали дисциплината и карантинните мерки, които се очакват от тях, а на тези, които нарушават карантината щяло да се спират социални плащания. Той обясни, че доброволческите групи и инициативи, които се формират в различни населени места, трябва да се координират с властите на място. "Държавата, преди да даде, трябва да вземе - ще направим всичко по силите на държавата дисбалансите в икономиката да са за кратко време", обясно Дончев и добави, че имат контакт с всички държави по въпроса за коронавируса. По думите му извънредно положение не означавало, че животът спира,

Вътрешният министтър Младен Маринов пък изрази съжаление, че не всички поставени под карантина лица я спазват. Той подкрепи предложенията за налагане на по- страги санкции в този ред. "Карантината може да се въвежда както за определени лица, така и за определени зони. Крайно необходимо е да се наложи и санкция за карантинните мероприятия", заяви министърът на вътрешните работи в отговор на въпрос за махалите, където не се спазват предписаните мерки. Д-р Кунчев добави, че е разговаряно с лекарите, работещи в ромските квартали и са разработени указания.

Добавете Вашия коментар

TOP