Ангел Джамбазки: Не можем да си позволим второ затваряне на държавата

16 Ноември 2020 | 09:38
0 коментара
Политика

Евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки стана доброволец в COVID-отделението на ВМА. 

"Притеснението за броя на хоспитализираните болни с коронавирус е напълно основателно. Във ВМА има млади хора в тежко състояние. В отделението видях на кислородно дишане и лидери на протеста, които горяха маски. Работата е на смени - чистим и дезинфекцираме фанатично, изнасят се марли и спринцовки. Клиниката е пълна с тежко болни хора. Станах свидетел и на реаниматор, който след нощна смяна остана, за да транспортира пациент", разказа евродепутатът в ефира на "Здравей, България".

"Пандемията можеше да се управлява и по-добре, но никоя държава не знаеше какво да очаква", коментира още Ангел Джамбазки.

По думите му липсата на медицински персонал е най-големият проблем и той е системен за българското здравеопазване. 

"Когато пандемията премине, ще си проличи кои са истинските професии, тези, които трябва да бъдат оценявани", посочи той.

Джамбазки обаче бе категоричен, че второ затваряне в България ще срине малкия и среден бизнес. Евродепутатът направи сравнение на ситуацията около COVID-19 у нас и в Белгия и предприемането на мерки.

"Ако сравняваме с Белгия, то там могат да си позволят затваряния. Белгийската икономика и резерви са много по-големи от нашите. Там може да си позволят да затворят всичко и нищо да не работи. Тук обаче ще се закрият десетки средни и малки бизнеси. Хора ще останат на улицата. Ще се поставим между два огъня - заразата и безработицата. Трябва да се намери средният път", коментира зам.-председателят на ВМРО.

"На тези граждани, които агресивно не пазят собствения си живот, то ние какво можем да направим. Да ги заключим в мазето? В другите страни и там където се взимат крайни мерки, правителството е единно. И власт, и опозиция, а не както тук – да се  действа само, за да се свали правителството", допълни Джамбазки.

Източник: nova.bg

Добавете Вашия коментар

TOP