Андрей Райчев: Покерът завърши с пълна победа на Борисов

22 Април 2024 | 09:33
0 коментара
Политика
България
Андрей Райчев: Покерът завърши с пълна победа на Борисов

Има такава практика в много европейски кабинети, например и в този на Марин Райков. Разбира се, той има и голям дипломатически опит. Това заяви в ефира на bTV политологът проф. Румяна Коларова във връзка с предложението на Димитър Главчев да съвмести премиерския пост и този на външен министър.

"За два месеца мисля, че ситуацията, специално външнополитически с трима зам.-министри, ще се овладее перфектно", добави тя.


"И за изборите има кой да отговаря, убедена съм, че и на премиера ще има кой да помага, ако той стане външен министър", категорична е Коларова в тезата си.

 

"След като Радев подписва указ, все пак решенията зависят от него. Радев сам се вкара в капан. Той сам заяви още, когато започна това правителство, че не иска да се меси. Това по конституция не е така, да се прави на нотариус", смята тя.

 

"От самото начало заявката на Главчев беше, че прави политически балансиран кабинет. Никога не е казал, че прави експертен кабинет с аполитични хора. Той се е консултирал с всички партии и се е съобразил включително с президента", обясни Коларова.

 

"Просто имаме разминаване с виждането на президента какъв трябва да бъде кабинетът и тези на премиера, какъв трябва да бъде съставът", завърши тезата си тя.

 

"Даниел Митов е бил и служебен министър и външен министър. Самият начин, по който беше оповестена тази смяна, беше идиотски. Не искам да обидя никого. Смяната си беше иначе наложителна. В една критична ситуация се оказа, че външният министър, който е човек на Радев, показа всякаква липса на компетентност", възмути се Коларова.

 

В студиото бе и социологът Андрей Райчев:

"Вижте, само ходове зад сцената. Президентът не трябва да прави нищо, защото трябва. Той може да прави нещо, ако иска. Той им показва, че почти счупиха Конституцията с промените в нея и сега иска да видят последствията", заяви той.

По думите му има три центъра на властта - Румен Радев, ПП-ДБ и ГЕРБ. "Тези три центъра имат ясно взаимодействие. Това е скоро завършилия покер между ПП-ДБ и ГЕРБ. Всичко завърши с пълна победа на Борисов", категоричен е социологът.

 

"Какво обаче чака той? Чака да спечели с голяма разлика и да обърне подкрепата. Сега, ако бие с 1:2, нещата ще се обърнат тотално. Какво иска Радев от ситуацията - да е понятно, че той няма нищо общо с тая гадост", завърши Райчев.

 

По думите му Радев иска да докаже колко нефелна е промяната в Конституцията: „Но тези промени не му дават право да излага невалидни аргументи – няма такова нещо като „политически неутрален кабинет”, „министър не трябва да е зам.-председател на партия” и прочие. Национално отговорното поведение предполага дипломацията ни да е на ниво.”

Коларова не смята, че става дума за поста на външен министър: „Безспорно Стефан Димитров е човек на президента. Предизборната кампания явно е да счупим държавата, за да спечелим изборите.”

Добавете Вашия коментар

TOP