Андрей Райчев: Колебанията на Борисов са - сега ли да събори ПП-ДБ или малко да изчака

10 Март 2024 | 10:41
0 коментара
Политика
България
Андрей Райчев: Колебанията на Борисов са - сега ли да събори ПП-ДБ или малко да изчака

 

Колебанията на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов са дали да събори ПП-ДБ сега или малко да ги изчака. Ако има нови избори, дипломатическият натиск ще е преместен върху ПП-ДБ.

 

Това заяви социологът Андрей Райчев пред БНТ за преговорите за подписване на коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

 

Райчев смята, че Бойко Борисов може да форсира нови предсрочни парламентарни избори.

 

"Ако се стигне до нови парламентарни избори, ГЕРБ ще води с 6%, тоест повече от сега. Какво ще се промени – мандатът отива при Борисов и той започва да казва „хайде да правим тази евроатлантическата коалиция.“ Тоест същото, обаче вече няма да е натискайте Борисов да влезе в тази коалиция, а дипломатическият натиск ще е към ПП/ДБ вече.

 

Второ, наближават изборите в САЩ. Борисов, който има добри отношения с Тръмп, който позволи Турски поток, ако стане президент, това ще вдигне акциите на Борисов. Тоест, всички фактори са в полза на Борисов и дилемата е – сега избори или да изчакам още малко за избори.

 

По думите му ПП-ДБ не искат избори, ако Бойко Борисов се съгласи да играе на същите условия за ротацията. Борисов влиза с друга нагласа в преговорите - коалиция, Асен Василев да не е финансов министър и някаква атака по военния министър Тодор Тагарев. Това означава, че ПП-ДБ са доволни от ситуацията, искат да продължат да карат така и не иска да отстъпят нищо освен заглавие на коалиционното споразумение, коментира Райчев.

 

Според него ПП-ДБ подценяват Борисов и му дават много "евтина цена". Коалицията, която предлага ПП-ДБ е без ДПС, което свежда ролята на ДПС до много малко нещо - само в два регулатора, за които се искат 160 гласа. За Бойко Борисов най-важното нещо е да бъде в центъра, посочи Райчев.

 

Той смята, че неразумната политика на ПП-ДБ помага на Борисов хем да критикува управлението, хем да участва във властта.

 

България никога не е живяла по-богато като държава, отколкото живее сега. Парите за образование и здравеопазване растат, каза още Андрей Райчев.

 

"Правителство с премиер Мария Габриел всъщност ще бъде с премиер Асен Василев. Тя е свикнала с дипломация, няма представа за устройството на държавата вътре. 

 

Нито опит има. Очевидно е ефективен и европейски значим фактор на представителство, но не е човек, който може да се зарови в детайла и да управлява“, обясни социологът. Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP