Андрей Новаков, ПП ГЕРБ: Няма как ЕС да е силен с бедни държави-членки

20 Юни 2020 | 19:12
2 коментара
Политика

Общоевропейската позиция несъмнено трябва да е насочена към подпомагане най-вече на по-засегнатите региони от кризата, защото смисълът на един силен Европейски съюз е в това да няма слаби държави-членки.

 

Това мнение изрази евродепутатът от ГЕРБ и ЕНП Андрей Новаков в предаването „Икономика и бизнес“ по "Канал 3".

„Няма как ЕС да е силен с бедни държави членки. Това трябва да се преодолее на общоевропейско ниво. Трябва ни правилник за действие в такива кризи, защото това е поредната такава в рамките на 10 години“, каза Новаков.

„Комисията по регионално развитие ще бъде водещата по този план за възстановяване на Европа. В Съвета обаче все по-трудно се намират компромиси за решаване на подобни проблеми. Хората очакват от нас малко по-категорични решения“, разкритикува той липсата на единодушие сред европейските си колеги.

„По отношение работата на институциите, урокът е научен. Готовност за работа в такива условия нямаше в Европарламента, но тя се създаде в хода на пандемията. Въпреки сериозната цена, която плати Съюза, мисля че уроците са научени“, каза още евродепутатът.

„Парите, които би трябвало да получим по кохезионната политика, са около €15 млрд. А по спасителния фонд парите са около €12,5 млрд.“, конкретизира Андрей Новаков.

Що се касае до „Пакета мобилност“, българският евродепутат е категоричен, че България няма да отстъпи от позициите си, касаещи равноправието на всички европейски компании, работещи в сферата на транспорта. Той зададе риторично въпроса: „Коя компания би фалирала по-бързо - базираната в Пловдив, която кара стока до Португалия, или базираната в Мадрид, която изпълнява същия курс? В единия случай, образно казано, изминаваш 4 000 км., за да закараш камиона и да се върнеш у дома, а в другия изминаваш само 400 км.“.

„Да задължиш един човек да се прибира на всеки осем дни е абсурдно при условие, че в Европейския съюз правата на човека за са свързани именно със свободното му пребиваване на територията, на която прецени в свободното си време“, допълни той.

Добавени коментари

Сър Пичук публикува:
22 Юни 2020 | 08:55
Абе мазнико, трай си там в еврогейпарламента, трупай пачки и не се прави на политик. Кютай си тихо и се моли по-дълго да останеш в ЕП, защото тук си пълна нула!
Tozi публикува:
21 Юни 2020 | 09:00
Pich vzemi se skriii niakade mnogo si zle

Добавете Вашия коментар

TOP