Андрей Гюров: Ако ГЕРБ и ДПС изберат Каримански за управител на БНБ, това значи нова коалиция

11 Април 2022 | 09:49
0 коментара
Политика
Андрей Гюров: Ако ГЕРБ и ДПС изберат Каримански за управител на БНБ, това значи нова коалиция

"Ние не подлагаме на тест нашите коалиционни партньори, а им даваме шанс. Останалите партии в коалицията не подкрепят Любомир Каримански за управител на БНБ. Ако се стигне до гласуване на неговата кандидатура и той получи подкрепа опозицията, в лицето на ГЕРБ и ДПС, това ще е една нова коалиция".


Това заяви председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров.

 Ден по-рано той съобщи, че се оттегля от надпреварата за БНБ.

 

По думите му, причината е разцепление в коалицията по този въпрос. "Както се видя издигането на кандидат за управител на БНБ доведе до разцепление в коалицията. Изтегленото ми от битката за поста е шанс да се потърси нова личност, обединяваща кандидатура, която да има мандат за бъдещето на БНБ. За това сега оставяме на нашите партньори да решат дали трябва опозицията да подкрепи другия кандидат Любомир Каримански", заяви Гюров пред bTV.

 

Той коментира причините заради, които от Продължаваме промяната няма да го подкрепят за управител на БНБ. "Просто Любомир Каримански идва от българския банков сектор и това ни притеснява, тъй като предизвиква определени съмнения. Освен това ние имаме забележки и в нещата, които той представи по време на изслушванията му в парламента за поста. Те се различават от това, което предварително е заложено в коалиционното ни споразумение", уточни председателят на най-голямата парламентарна група.

 

Андрей Гюров коментира и критиките по негов адрес относно професионалната му биография. "Няма нищо, което да крия и в нея се вижда къде колко време и за кого съм работил. Няма нещо, което да поражда безпокойство. През последните седмици опозицията не успа да открие нищо притеснително и това ме радва. В периода 2008 -2010 година преподавах във Виенския университет, а след това бях зам.-директор и прокурист на дружеството “Пирин голф", каза той.

Добавете Вашия коментар

TOP