Анализът на ИСА: България в сглобка без позитивен сценарий, процесите се развиват в негативна посока

04 Декември 2023 | 07:54
0 коментара
Политика
България
Анализът на ИСА: България в сглобка без позитивен сценарий, процесите се развиват в негативна посока

Институтът за стратегии и анализи (ИСА) публикува политическия си анализ за събитията в България, в Европа и в света през месец ноември 2023 година под заглавие:

БЪЛГАРИЯ В СГЛОБКА БЕЗ ПОЗИТИВЕН СЦЕНАРИЙ


ПРАВИТЕЛСТВОТО – СИЛНА ЕРОЗИЯ НА ДОВЕРИЕТО


ПАРЛАМЕНТЪТ – ИГРА НА НЕРВИ СЛЕД МЕСТНИЯ ВОТ

 

НОВАТА КАРТА НА РЕГИОНАЛНАТА ВЛАСТ – ТРУДНИ БАЛАНСИ

 

(НЕ)БЮДЖЕТЪТ ЗАТВЪРДИ НОВИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ

 

ВЪЗЕЛЪТ „ГАЗА“ КАТО ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА МИНА. ЩЕ СЕ СПРАВЯТ ЛИ „САПЬОРИТЕ“?  

Предлагаме ви резюме от ОСНОВНИТЕ ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ:

Сглобката се клати, но не пада.

 

Правителство на ротационен принцип, като отчетлив компромис и без коалиционно споразумение, се оказа много лоша идея. Политическата нестабилност се разпространява като метастази. Например – в столична община.  


Политическият климат се влошава, а позитивни сценарии не се очертават.

 

Отношенията между трите политически сили, които държат на власт кабинета, влизат от казус в казус – дерогация, насилие на протеста, вътрешен министър, зимната обстановка и т.н.

 

Събитията около МВР показаха, че не се знае кой кой е в правителството, чий интереси защитава.

 

Освен Мария Габриел ГЕРБ официално нямат други министри, но очевидно са участвали в селекцията. Това е факт, който трябваше да се знае, защото ПП-ДБ дойдоха на власт с обещания за прозрачност и почтеност.

 

Симпатизантите на ПП-ДБ имат всички основания да бъдат разочаровани, тъй като са подведени.

Обществото опитва разочароващия вкус на така наречената „постистина“.

 

Какво ще спечели ПП от компромиса, който направи със съставянето на правителството не е ясно, но е ясно, че много губи.

 

Няма ден, в който Бойко Борисов да не напада кабинета. Не е нормално да се отхвърля вота на недоверие, докато кабинетът бива критикуван всекидневно и по най-различни поводи, но е факт.

 

Няма различия по приоритетите, има неприязън, непоносимост, реваншизъм.
Партньорите са по-остри помежду си, отколкото е опозицията към властта. Конструкцията в този вид, с тези лидери, с тази комуникация и взаимоотношения трудно ще издържи без промяна. Колко време остава на сглобката зависи от външни за България развития.

 

Политическото напрежение ще следва траекторията бюджет - конституция - ротация - европейски избори.

 

ПП-ДБ изгубиха инициативата.

 

Натрупват се сюжети, които вкарват представителите на ПП в обяснителен режим по повод подозрения за непочтени практики, злоупотреба с влияние, заплахи (случаят Йоловски), облагодетелставане (цената на горивата).


Процесите в България се развиват в негативна посока.
Не се вижда трайно за страната решение.

 

Резултатите от местния вот след първите месеци на ротационния кабинет „Денков-Габриел“ ясно показват, че партията на Борисов обективно не може да стигне до нов възход, до някакъв римейк на политическия си изгрев, а предишната доминация изглежда изключена. В същото време ПП-ДБ не израства до алтернатива, а доверието към коалицията, издигнала се като отрицание на ГЕРБ, ерозира.

 

Тенденцията е плътно очертана: търсят се нови формули (окрупняване на ДПС) и нови политически проекти (лява партия, ляво обединение, консервативен проект), които да създадат предпоставки за разблокиране на ситуацията.

 

На страната й трябва не просто „разглобка“, а деблокиране на самата политическа ситуация.


Ниската избирателна активност прераства в гражданска умора от перманентните скандали. Атаките, които нерядко ескалират до чудовищни обвинения между (не)коалиционните сили, се превърнаха в хронично явление.


Предсрочни парламентарни избори са нежелани и крайно рискови както за партиите, така и за държавата и обществото. В същото време политическата турбулентност стигна нива, които генерират риск със същия калибър, както и нов парламентарен вот.

 

Все по-малки и твърди ядра определят посоката на българската политика, съответно – развитието на страната.

 

Местни избори 2023 проектираха националното влияние на
партиите върху регионалната власт. В резултат са налице разпокъсани общински съвети, които биха могли да се превърнат в хранителна среда за безпринципни договорки, сделки на тъмно, корупция, схеми.

 

От изборите има победители и победени, но добра новина няма. Сегашният политически елит изглежда не притежава способността да превръща кризата в шанс и да се възползва от него.

 

Работата на Столичния общински съвет се изправи пред блокада. Победата на Васил Терзиев има само символна стойност.

 

Реалната власт е в общинския съвет, а той тръгна с фалстарт при избора на председател на общинския съвет и много лоши взаимоотношения.
Терзиев е едва в началото на път, по който трябва да гради своя образ, тъй като в кампанията не успя. И това трябва да стане много бързо, тъй като доверието към него е на кредит с висока лихва. Засега не успява, както показа ситуацията в столицата след първия сняг.

 

През март е предвидена ротацията в правителството, предвиждаме и смяна на министри, при което ПП ще загубят власт. Докато мандатът на Васил Терзиев е четиригодишен. Оттук може да се каже, че той държи в ръцете си политическото бъдеще на ПП.

 

Ако Терзиев се провали като кмет, неговият неуспех няма да е личен, а ще предизвика ефект на доминото и ще се прехвърли върху ПП.

 

Многобройните участници в местната надпревара са индикатор за това, че на властта се гледа като на инвестиция с добра възвращаемост.

 

Приравняването на политиката до бизнес отношения води до слаб интерес, до недоверие, до отказ от участие в гласуването. Това е и причината да се открои парадоксът на българския политически пазар – предлагане има, избор – не.

 

Спецификата на местния вот позволява всяка партия да интерпретира резултатите по най-добрия за нея начин. Но едно е безспорно - скандалните кадри от видеонаблюденията показват деградация на изборния процес. Рекордът с невалидни бюлетини (на първи тур), които са близо 20 на сто от гласувалите поставя под въпрос легитимността на общинските съвети и избраните кметове.

 

Местните избори показаха, че няма партия в подем, а системните са в криза. Това провокира поредните разговори за нови проекти.

 

Поради бързото влизане на ПП във властта, тя все повече се възприема като част от статуквото, а с влизането й на терена на местната власт това усещане ще се засилва.

 

„Продължаваме промяната“ вече е с хибридни характеристики (нова, но и статукво), а коалицията с ДБ ще се запази до момента, когато евентуално бъде регистриран отчетлив трус в управлението или в електоралното доверие.

 

Времето на ПП-ДБ изтича – в началото на 2024 година се очакват още междупартньорски трусове, през март е ротацията, а няколко месеца по-късно – европейските избори. Ако не покажат резултатност във властта в следващите месеци, поражението на евровота изглежда много вероятно.

 

Играта на ПП-ДБ на политическия терен и участието й във властта много тясно зависят от външни събития – войните, европейските избори, президентският вот в САЩ. Тази зависимост може да бъде туширана само с различна политика от сегашната.

 

ПП-ДБ трябва да изместят фокуса на своето внимание. Приоритети като еврозоната, като Шенген или конституционната реформа са безспорно важни, но не са достатъчно обяснение защо са на власт с цената на деструктивен за тях компромис.

 

При провал на управлението им идеята за промяна в България ще бъде дискредитирана за дълго.


Центърът на политиката видимо се измести към Народното събрание, където са лидерите на политическите сили, подкрепящи правителството, а водещата роля на Делян Пеевски се уплътни още повече след оставката на Мустафа Карадайъ.

 

Най-силна вътрешно-партийна динамика отчитаме при ДПС. Предстои трансформация, която ще се отрази върху политиката в България за години напред. Очертават се няколко важни промени. Първата – българин да застане начело на партията, втората – това да бъде Делян Пеевски.

 

Задачата му може да се формулира така: утвърждаване на ДПС като водеща политическа сила, от кято да зависи управлението, и в същото време да запази влиянието върху българските турци така, че да не се допусне разцепления, разкол, поява на радикални настроения.

 

За повече от три десетилетия партията селектира свой елит и това редуцира рисковете да бъде атакувана, превзета, разделена.

 

При разширение на електоралния си потенциал ДПС може да постигне още по-добри резултати в надпреварата за Европейския парламент. Това е, което паневропейските семейства ценят. Категоричен успех на европейските избори ще легитимира Делян Пеевски и на европейско ниво.


Легитимацията му във вътрешната политика е факт, след като бе признат от ПП и ДБ, макар и като неофициален партньор.

Евроатлантическата линия, която Пеевски и ДПС следват безкомпромисно, е още един капитал, с който излизат на международен терен.

 

ГЕРБ отстъпи позиции в местната власт, но запази водещата си роля в българската политика.
Партията трябва да започне нов тип комуникация с обществото. То заслужава откровен разговор за това какво налага да се подкрепя кабинет, който в същото време е обвиняван в действия, които противоречат на закона и ощетяват обществените интереси.

 

БСП се превръща в партията с най-голяма тежест сред трите опозиционни партии.
Тя е единствената с ръст на местните избори. Партията се успокои и това е шанс да се стартира нова вътрешно-партийна комуникация преди европейските избори.

 

Планираният бюджет за следващата година може да нанесе поражения. Един от тях: няма да влезем в еврозоната през обещаната 2024 г., защото големите разходи за заплати и пенсии тласкат инфлацията нагоре, въпреки че някои недотам запознати с процедурата все още считат, че „ще влезем с връзки“. Инфлационният критерий не може да се манипулира. Изтекоха седем месеца от дванадесетте, през които ще се изчислява инфлационният критерий. Дори и благосклонно ЕК и ЕЦБ да махнат от изчисляването на средната инфлация три страни с най-ниска инфлация по причини, които те биха могли да измислят, ние няма да покрием инфлационния критерий.


Само за три години 2020, 2021 и 2022 г. държавният и държавно гарантиран дълг е нараснал с 14 млрд. лв., а като добавим и планирания за 2023 г. до 12.7 млрд лева дълг ще получим, че вече на всеки един гражданин ще тежи държавен дълг от 9500 лева. Оскъпява се и неговото обслужване.


Подценява се нестабилността на външната среда и в бюджета няма буфери за маневриране.


В проектобюджета липсват мерки за ефективност на публичните разходи и насочване към онези, които имат най-силен ефект за растежа.


Израел не може да си позволи да загуби войната. Но разбиранията на Израел и Хамас за това що е то победа, лежат в две различни координатни системи. За Хамас същественото е да дискредитира Израел, да го отдалечи от международните му партньори. Всяка проява на сила от Израел, водеща до смъртта на цивилни, е предимство за Хамас. Те оправдават неговите цели и печелят съмишленици сред населението, база за набиране на бъдещи бойци.

 

Сложността на проблемите в Близкия Изток и големият брой фактори и страни, както и взаимоизключващи се интереси, правят илюзорно всяко очакване за бързо цялостно решение било то дипломатическо или военно. Следователно трябва да се мисли за създаване на условия и възможности за един преходен период, който да даде стабилизация и устойчиви перспективи.

 

Анализът е изготвен от екип в състав:

Таня Джоева
Институт за стратегии и анализи

Валерия Велева
Директор на Институт за стратегии и анализи

Проф. Даниела Бобева (икономика)

Симеон Николов (геополитика)

Международни наблюдатели:

Д-р Пламен Христов (Гърция)

Д-р Антон Панчев (Косово, Албания, Северна Македония)

Ето и цялото съдържание на анализа:

I. ИЗВОДИ И ПРОГНОЗИ

II. ВЪТРЕШНО-ПОЛИТИЧЕСКА ДИНАМИКА И ОСНОВНИ ИНСТИТУЦИИ

СГЛОБКАТА СЕ КЛАТИ, НО НЕ ПАДА. КАКВИ СА РИСКОВЕТЕ?
ИМА ЛИ АЛТЕРНАТИВА НА ПОЛИТИЧЕСКИЯ МОДЕЛ?
ПРАВИТЕЛСТВОТО – СИЛНА ЕРОЗИЯ НА ДОВЕРИЕТО
ПАРЛАМЕНТЪТ – ИГРА НА НЕРВИ СЛЕД МЕСТНИЯ ВОТ
ПРЕЗИДЕНТЪТ СЕ ДИСТАНЦИРА ОТ СКАНДАЛИТЕ

III. МЕСТНИ ИЗБОРИ И ПАРТИЙНА ДИНАМИКА

НОВАТА КАРТА НА РЕГИОНАЛНАТА ВЛАСТ – ТРУДНИ БАЛАНСИ
ГЕРБ – ОПЪВАНЕ НА НЕРВИТЕ
ПП-ДБ – СПАД В ПОДКРЕПАТА
„ВЪЗРАЖДАНЕ“ ЗАГУБИ ТЕМПО
ДПС СЕ ИЗПРАВИ ПРЕД КЛЮЧОВА ТРАНСФОРМАЦИЯ
БСП – С ВОДЕЩА РОЛЯ В ОПОЗИЦИОННИЯ СЕГМЕНТ
„ИМА ТАКЪВ НАРОД“ – С ФОКУС ВЪРХУ „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА“

IV. ИКОНОМИКА

ТЪЖЕН ОПТИМИЗЪМ ОТ ЕВРОПЕЙСКИЯ СЕМЕСТЪР
ЕВРОПЕЙСКАТА ИКОНОМИКА СПРЯ ДА РАСТЕ НА 0,0% ПРЕЗ ТРЕТОТО ТРИМЕСЕЧИЕ
ДОБРИ НОВИНИ ЗА ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТ РЕЙТИНГОВАТА АГЕНЦИЯ S&P
(НЕ)БЮДЖЕТЪТ ЗАТВЪРДИ НОВИЯ ИКОНОМИЧЕСКИ МОДЕЛ
ФИСКАЛНИТЕ „ГРЕХОВЕ“ НА БЮДЖЕТА
ЩАСТИЕТО ПРЕДИ ВСИЧКО...

V. ГЕОПОЛИТИКА

ВЪЗЕЛЪТ „ГАЗА“ КАТО ОБЕЗВРЕЖДАНЕ НА МИНА. ЩЕ СЕ СПРАВЯТ ЛИ „САПЬОРИТЕ“?

VI. РЕГИОНАЛНИ РАЗВИТИЯ

ГЪРЦИЯ – ДИНАМИКА В ЛЯВАТА ЧАСТ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО ПРОСТРАНСТВО
АЛБАНИЯ – СПОРНО СПОРАЗУМЕНИЕ С ИТАЛИЯ И НОВИ ЗАПЛАХИ ОТ ГЪРЦИЯ
КОСОВО – ПОСЕЩЕНИЯ НА ВИСОКО НИВО БЕЗ КОНКРЕТНИ РЕЗУЛТАТИ

 източник: Епицентър.бг / Пълният 72-страничен вариант на анализа е достъпен само за абонати. За контакти и абонамент - 0878 852 713

Добавете Вашия коментар

TOP