Анализатори: Джобният премиер Пламен Николов ще води правителство на примирението

02 Август 2021 | 10:00
0 коментара
Политика

Има шанс за диалог, само ако партиите се съгласят да играят по правилата на ИТН. Тази позиция изрази в студиото на Би Ти Ви социалният антрополог Харалан Александров.

Свидетели сме на една форма на перверзна комуникация, защото се изпращат противоречиви послания. Това е насилническо поведение от гледна точка на комуникацията. Важно е да се знае кой е главатарят, кой е тарторът …И всеки човек с достойнство, би излязъл от тази комуникация. Изтезание е за хората, които искат да останат в такава комуникация. Изключително тежка е ситуацията на протестните партии – да избират между ролята на лилипутите или да отидат при отец Дионисий и Йоло Денев, коментира Александров.

По думите му предложението Пламен Николов да бъде бъдещият премиер е втората или третата фаза на разрушаването на политическата система.

Журналистът Валерия Велева, която също беше в студиото, изказа недоумението си от появата на кандидатурата на Пламен Николов от "Има такъв народ" в последния възможен момент. По думите ѝ всичко тръгнало от скандала с оттеглянето на номинацията на Петър Илиев и припомни, че според Слави Трифонов такова име изобщо не е било обсъждано, докато някои от лидерите на т.нар. протестни партия признаха, че името на Петър Илиев е сред обсъжданите за евентуален премиер на страната. Тя поиска да разбере кой лъже в случая.

,,Как беше изваден в последния момент Пламен Николов? Къде е заседанието на парламентарната група, която по Конституция трябва да предложи и излъчи кандидатурата на министър-председателя?! Кой е този орган в ИТН, който го избра? Това е разрушаване на основите на парламентаризма на България'', коментира Велева в сутрешния блок на bTV.

"Този човек никой не го познава. В "Панорама" видяхме един ведър човек, който е тотално политически неподготвен. Ако е бил наистина определен преди две седмици за премиер, както твърдят от ИТН, трябваше да е подготвен. Той поиска Договорът с РС Македония да бъде ревизиран, при положение, че има има консенсус по тази тема в цялото общество - това е огромен политически гаф", допълни още тя.

"Как е подготвен по тези пет приоритета, които Николо изброи?! Видяхте ли някаква конкретика в неговите отговори? Попитаха го как ще реализира своите политики, той казва, че това било "техническа работа". Значи имаме много, много сериозен проблем", сподели Велева.

"Имаме една година ритуално самоубийство на елита, когато трябваше да бъдат обвинени олигарсите, а останалите да останат като чистите политици…Но това доведе до пълен срив на доверието в политическите елити у нас, допълни социалният антрополог Александров.

Според него обединението около приоритети или политики съвсем не е цел на ИТН. Логиката на Слави Трифонов и неговите сценаристи е по-скоро кабинет на малцинство. По отношение профила на бъдещия кабинет, Александров заяви, че "това ще бъдат хора, които не са влизали досега в политика. Да са хора, учили на Запад, знаещи много езици, прозападно ориентирани – те са мечтата на протестните парти. И тази нов популизъм е в унисон с разрушаването на политическата система.

,,Става дума за хора без никакъв политически опит, знаещи много езици и прозападно ориентирани. Явно трябва да бъде нещо, което е отвъд политиката, затова и Николай Василев бе отречен и нахейтен по този начин'', добави Александров.

Александров има идея как ще бъдат избирани хората за други важни постове в държавата – чрез кастинг, като по този начин ще продължи процесът на изчегъртване, който започна с изчегъртването на ГЕРБ, иронично обясни логиката но поведение на лидера на ИТН.

,,Никога никой не знае какво се случва в ИТН, а вчерашното включване на г-н Трифонов напомняше на един бивш премиер'', заяви в студиото младият политолог Калоян Велчев и изрази мнение, че няма да имаме правителство на промяната, а правителство на примирението.

Относно кандидатурата на Пламен Николов за премиер политологът го определи за "джобен премиер".

Самата фигура на г-н Николов изглежда приемлива, но все пак тук имаме тотална анонимност. Прилича на джобен премиер, с липса на авторитет. Изглежда, че при него всичко ще е въпрос на разбирателство и договорки с ИТН.

Велчев допълни, че няма какво друго да очакваме, освен кабинетът на ИТН да се състои от предимно млади хора без конкретен профил.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP