Анаеробната инсталация на сметището край село Бучино вече има Акт 15

10 Януари 2024 | 08:41
0 коментара
Общество
Благоевград
Анаеробната инсталация на сметището край село Бучино вече има Акт  15

Кметът на Благоевград Методи Байкушев днес зарадва жителите на общината с добра новина, а именно че всички пари за изграждането на анаеробната инсталация на сметището край село Бучино са били разплатени в срок. Това означава, че няма да се наложи общината да плаща със свои средства за проекта, вече има и издаден Акт № 15, каза още градоначалникът.

Той припомни, че при встъпването му в длъжност на 14 ноември е заварил неактувана и неразплатена работа за 17 млн. лв. "На 28 декември разплатихме всичко“, подчерта кметът Байкушев.

Следващата стъпка, която предстои е да бъде направено така, че системата да заработи, но за да може да бъде въведена в експлоатация, то трябва да се осигури достатъчно количество биоразградим отпадък за работа на инсталацията в непрекъснат режим. Трябва да бъде избран и оператор, който да оперира.

"Имало е решение на Регионалното сдружение преди изборите – да се учреди общинско дружество, което да оперира. Такова няма. В момента готвим обществената поръчка, за да изберем оператор. Той ще организира събирането и извозването на органичния отпадък“, обясни Байкушев.

По думите му трябва да се направи така, че от нулата да бъде убеден достатъчно голям процент от хора, които да започнат да събират разделно биоразградимите отпадъци. За целта ще бъдат поставени специални съдове, но това може да се случи едва, след като се избере оператор.

"Има и камиони, които още не са дошли, тъй като обществената поръчка е възложена октомври 2023 година. Те ще останат за наша сметка“, обясни градоначалникът и добави, че има изграден път, по който те ще се движат, като се е наложило той да бъде препроектиран. Настилката е положена през декември миналата година.

По време на днешната си пресконференция кметът на Община Благоевград Методи Байкушев представи и тринадесет основни приоритета, по които ще работи през тази година. Сред тях са системата за управление на отпадъците, привличане на инвеститори, образование и бизнесразвитие, подобряване на градската среда, разработване на стратегия за културните институти и култура програма, създаване на платформа за поддаване на сигнали, подобряване на пътната инфраструктура, ново осветление и други.\blagoevgrad24

Добавете Вашия коментар

TOP