Ами сега? И грипът вече нахлу у нас

17 Ноември 2020 | 11:36
0 коментара
Любопитно

Точно в най-големия пик на пандемията от коронавирус досега сезонният грип също почука на вратата. Респираторното заболяване вече е факт у нас. Има хора, заразени едновременно с грип и с COVID-19 - това установи лабораторията на една от най-големите университетски болници в София.

Комбиниран тест разграничава трите вируса като причинители на остри дихателни смущения със сходни симптоми, но с различни причинители и различно лечение – грип А, грип В и SARS-CoV-2, който причинява коронавирусната инфекция.

На 11 и 12 ноември във вирусологичната лаборатория на "Токуда" изолирах трима души с комбинирани инфекции - грип А и COVID, както и грип B и COVID. Tова стана с мултиплексен PCR тест, с който едновременно се определят грип А, грип В и COVID. Отделно от друг човек пък изолирах само грип В, така, че вече имаме и грип", съобщава проф. Радка Аргирова, председател на Българското дружество по медицинска вирусология.

Тя коментира, че появата на случаите не е изненадваща. Вирусолозите предупреждават отдавна за такова развитие в месеците, когато циркулира и сезонният грип.

Единият доказан случай е на човек с онкологично заболяване и поради това с уязвима имунна система, но другите двама са имали само леки подкашляния. Самият факт на коинфекции не е смайващ по същността си. Ако може да се говори за новина, тя е, че вече е започнало и разпространението на грипа.

Добавете Вашия коментар

TOP