Американски военни експерти проучват страната ни чрез българи, живеещи в щатите

25 Юни 2015 | 09:02
0 коментара
Общество
Американски военни експерти проучват страната ни чрез българи, живеещи в щатите

В залата към българския православен храм “Св. Иван Рилски Чудотворец“ в Чикаго се състоя среща на членове на Българо-американската асоциация (БАА) с военни експерти от 92-ри Civil Affairs Battalion, пише Eurochicago.com.

Предварителното им проучване ги е довело при най-голямата българска общност в САЩ, откъдето да почерпят повече информация за България, българските граждани и начина им на живот. Те обясниха за своите задачи, които изпълняват и ще изпълняват в страните от Европа, и с интерес слушаха разказите на членовете на асоциацията за родината, от която са дошли.

Присъстващите на срещата българи не пропуснаха да се похвалят с древната история и с природата на България. Разказаха и за хубавите жени, кухня и храна, както и за съхраняването на българския език и традиции тук в Америка.

Стана дума, разбира се, и за бедността и корупцията, прогонили милиони българи по всички краища на света.

Оказа се, че в американската армия са чували за българите в САЩ и дори са информирани за открития неотдавна в Чикаго паметник на националния ни герой Васил Левски.

"92-ри Civil Affairs Battalion" е към 95 бригада и съставът му отговаря за отношенията и връзките с цивилното население на места , в конкретния случай в Европа, където има различни проблеми -от природни бедствия, до мироопазващи операции и до военни бойни действия.

Всички военни от 92-ри батальон са преминали обучение по чужди езици и култури, и провеждат специализации в Европа, а повечето имат и тренинг в Афганистан. Тяхна задача е да оценяват нуждите на местното население и да обединяват местните, военни и хуманитарни служители за решаване на проблемите.

Много от тях са лекари, инженери, специалисти по право, по комуникации, строителство, селско стопанство, аварийно-ремонтни и други работи, целящи пълното премахване отрицателните последици, причинени от въздействието на бедствия и военни операции, както и животоспасяваща помощ на организацията на засегнатото население, взаимодействат с местни и международни неправителствени организации, и частни доброволчески организации. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP