Американец хвана коронавирус от нищото

27 Февруари 2020 | 17:38
0 коментара
Общество

Центърът за контрол и превенция на заболяванията (CDC) на САЩ съобщи, че е регистриран първия случай на коронавирус Covid-19 в страната при човек, който нито е имал контакт със заразени, нито е пътувал наскоро, сигнализирайки по този начин за потенциално начало на разпространението на смъртоносния вирус в страната.

CDC не знае как точно пациент от Калифорния се е заразил с вируса. Лицето е жител на окръг Солано и получава медицинска помощ в окръг Сакраменто. Пациентът не е имал съответна история на пътуване или излагане на друг пациент, заразен с вируса.

"Понастоящем не е известен източникът на заразата. Възможно е това да е пример за разпространение на Covid-19 в дадена населен общност, което ще е първият подобен случай в Съединените щати", предупреди Центърът за контрол и превенция на заболяванията.

По този начин общият брой на случаите с коронавирус в САЩ достигна 60, по-голямата част от които са хора, евакуирани от град Ухан в Китай, където беше първичното огнище на коронавируса, или които са били на борда на круизния кораб Diamond Princess, който беше поставен под карантина край бреговете на Япония.

Преди дни бе съобщено за 20-годишна китайка от Ухан - епицентъра на епидемията от коронавируса, е пропътувала 675 км до Анян, където е заразила петима свои роднини, без изобщо да покаже някакви симптоми на болестта. Това е ново свидетелство, че вирусът може да се разпространява асимптоматично.

Този конкретен случай, описан в изследване в научното списание "Джърнъл ъв ди Америкън медикал Асосиейшън", предлага нови виждания относно начините за разпространение на коронавируса и обяснява защо е трудно той да бъде спрян. "Учените се питат дали е възможно да си заразен и да не се разболееш? Отговорът очевидно е да", казва д-р Уилям Шафнър, експерт по инфекциозни болести в медицинския център на университета "Вандербилт", който не е участвал в това конкретно изследване.

Добавете Вашия коментар

TOP