Amazon препоръчвал съставки за бомби в онлайн магазина си

21 Септември 2017 | 12:39
0 коментара
Общество

Онлайн хипермаркетът Amazon обяви, че е започнал проверка на софтуера и алгоритмите си след репортажи по британски телевизии, че интернет магазинът препоръчва на потребителите да си купуват съставки за самоделни бомби, съобщава в. New York Times. При това съставките се показвали в категорията с препоръки, които потребителите купуват често в комплект.

Темата за самоделни бомби е особено актуална във Великобритания след терористичната атака на метрото в Лондон миналата седмица. Тогава именно самоделна бомба беше използвана за нападението. Медиите бързо тръгнаха да търсят колко е лесно да се намерят необходимите съставки за направата на бомба в домашни условия.

Според репортаж на Channel 4, това се оказва доста лесно в Amazon. Репортажът уточнява, че много от съставките не са незаконни, но е интересно, че алгоритмите на Amazon ги препоръчват в комбинациите, в които вече стават опасни.

В официалния си отговор компанията казва, че всички стоки и услуги, които продава, са в рамките на закона в страната. Въпреки това обявява, че е започната проверка, за да се увери, че "всички продукти се представят по подходящ начин".

New York Times съобщава, че според собствена проверка, алгоритмите работят и на територията на САЩ. При търсене за магнезиева лента, чрез която може да се направи бушон, търсачката предлага на потребителя да си купи две пудри, които при смесване в съответна пропорция и искра, могат да експлодират. Компанията не е коментирала темата повече и вероятно няма да го направи докато проверката ѝ не приключи. Тя казва, че ще съдейства на полицията и разследващите органи, когато може да им помогне.

Добавете Вашия коментар

TOP