"Алфа рисърч": За 85,8% от българите кабинетът "Петков" не се справя с инфлацията и доходите

24 Март 2022 | 06:46
1 коментара
Политика
Алфа рисърч: За 85,8 от българите кабинетът Петков не се справя с инфлацията и доходите

Според 85,8% от българите правителството на Кирил Петков не се справя с инфлацията и доходите. Това показва изследване на "Алфа рисърч", проведено сред 350 пълнолетни българи на 21 март. Изследването е направено за предаването "Референдум" на БНТ.

 

77,6% от анкетираните смятат, че управлението не успява да реши проблемите в енергетиката, а според 77,2% - не се справя със съдебната реформа. 60,8% смятат, че кабинетът не подпомага достатъчно бизнеса в кризисните условия.

 

Цели 60,9% от българите оценяват като провал на МВР акцията по арестите на лидера на ГЕРБ и бивш премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанов и бившата шефка на Правителствената информационна служба Севделина Ардаудова.

Според мнозинството от анкетираните арестите са извършени без доказателства.


За 34.4% акцията е успех на правителството в борбата срещу корупцията, а 4.7% остават без мнение.

 

"Моделът Бойко Рашков не може да разгради модела Борисов, а ако използваме един по-институционален език, това, което каза колегата, че се очакваха доказателства, беше много ясно - в една правова държава законност и справедливост се постигат единствено и само със законови средства", отбеляза Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Колкото до политическите последствия от ареста на Борисов и другите членове на ГЕРБ, най-голямата част от анкетираните или близо 52% смятат, че това ще сплоти ГЕРБ. Следват мненията, че ще се засили войната между институциите и ще се дискредитира прокуратурата.

"Дори противниците електорално на ГЕРБ виждат такава възможност за сплотяване на ГЕРБ. Важен аспект, който трябва да кажем, защото не става дума само самите симпатизанти на ГЕРБ да оценяват така поведението си", изтъкна Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

За 100 дни управление правителството на Кирил Петков получава оценка "Добър" 3.57.  Сред най-неуспешните сфери на работа на правителството българите определят съдебната реформа, енергетиката и инфлацията.

Първият параметър за тази оценка, смята Боряна Димитрова е, че на правителството се е паднала трудна задача. Вторият - има неудовлетворителни резултати в много направления.

"И трето обаче, защото е все пак "Добър" 3,57 - има едно очакване, има все още резерв да има бъдещи постижения това правителство. Много зависи обаче, тъй като тази вечер непрекъснато повтаряме тази фраза и тя е важна - зависи какво следва оттук нататък - дали ще продължи по- успешен начин", каза Боряна Димитрова от "Алфа рисърч".

Сферите, в които правителството е работило най-добре през стоте дни, са отбрана и сигурност, здравеопазване, съгласуване на Плана за възстановяване, показват данните. Обратно - най-зле, се е справило със съдебната реформа, енергетиката и инфлацията и доходите.

Според по-голямата част от анкетираните, близо 53%, конфронтацията между управляващи и опозиция няма да доведе до предсрочни избори тази година. 41,1% обаче смятат, че избори ще има, а 5,9 на сто от анкетираните не могат да преценят.

Добавени коментари

Вуте публикува:
24 Март 2022 | 12:24
Боряна да хваща гората,барабар с цялата Алфа рисърч...

Добавете Вашия коментар

TOP