Александър Везенков също се включи в кампанията Подкрепа за българските капитани

04 Февруари 2024 | 19:00
0 коментара
Спорт
България
Александър Везенков също се включи в кампанията Подкрепа за българските капитани

В неделя рано сутринта в Чикаго фурор направи Спортист №1 у нас за 2022 и 2023 година Александър Везенков. Той помогна на кампанията „Подкрепа за българските капитани“, която се разпростря и отвъд Голямата вода. Тя е за моряците Любомир Чанев и Данаил Веселинов, които бяха задържани заедно с кораба Galaxy Leader на 19 ноември 2023 година.

Везенков и неговият Сакраменто гостуваха на Чикаго Булс в „Юнайтед Сентър“ и спечелиха със 123:115. Родният национал се възстановява от контузия в глезена и изгледа успеха от пейката. Въпреки че не не бе на терена, най-полезният играч в Евролигата за миналия сезон бе зарадван от сериозна българска агитка, която дойде да го подкрепи в залата. Преди началото на мача Везенков отиде при сънародниците си, които го обсипаха с молби за снимки и автографи.

„За съжаление не можах да взема участие в мача, макар че много исках, защото този двубой беше специален за мен. Подкрепата на толкова много българи e невероятна. Даже и гърци имаше много, но българите бяха много повече. Дори съотборниците ми реагираха с „уау“, защото не бяха виждали толкова голяма подкрепа. Много се радвам, благодаря на Дани Илич, защото помогна за цялата организация и ми помага в целия престой в Сакраменто. Чикаго е много хубав град, бяхме на гръцки ресторант, да си припомним как беше в Гърция. Много се радвам.

В САЩ всичко е по-различно – базите, нивото, таланта. Опитвам се да се адаптирам. Америка е нещо много различно и много голямо. Много се радвам, че съм тук и се опитвам да преследвам мечтите си и да печеля повече минути“, заяви Везенков пред сайта Chicago.bg.

Инициативата „Подкрепа за българските капитани! Любо, Данаил – с вас сме!“ бе подета от близки и приятели на двамата и стартирана на 6 декември 2023 г. – Никулден, Деня на моряците. Клубовете, които я започнаха, са футболните Пирин от Благоевград, където е роден капитан Чанев, както и Черно море от Варна, където двамата са завършили висшето си образование. Те бяха последвани от столичните Левски, Славия, Локомотив София и ЦСКА 1948, от пловдивските Локомотив и Ботев, Лудогорец, Арда, Берое и Етър, както и от втородивизионния Беласица.

В нея участваха още:

– Треньор №1 на България за XX век Димитър Пенев и изпълнителният директор на ЦСКА Стоян Орманджиев

– Футболният национал Андреа Христов и половинката му д-р Марина Христова; Бившият национал Илиян Мицански и спортният журналист Стефан Дамянов; Помощник-треньорът на Лудогорец Светослав Дяков; Националът Илиан Илиев-младши, който в момента носи екипа на гръцкия Кифисия; Скаутът на Борусия Дортмунд Николай Илиев.


– Федерацията по бокс и боксов клуб Пирин Благоевград.


– Волейболните легенди Евегени Иванов и Николай Иванов, както и клубовете ЦСКА, Левски и Монтана.

– Баскетболните легенди Георги Глушков – президент на федерацията, и Георги Младенов – треньор на Миньор Пк; баскетболен клуб Черно море Тича.

– Федерацията по гимнастика – чрез Красимир Дунев (президент), както и от състезателите от националните отбори – мъже, младежи, девойки, състезатели по спортна гимнастика от Федерацията по адаптирана физическа активност.

– Невяна Владинова – вицепрезидент на Българска федерация по художествена гимнастика; Националките Боряна Калейн и Стилияна Николова; Треньор №1 за 2023 година в художествената гимнастика Марияна Памукова; Клубът по художествена гимнастика Локомотив София.


– Звездата ни във вдигането на тежести Карлос Насар.


– Плувецът Петър Мицин, който е трети в анкетата Спортист на годината, взе Спортен Икар бе и избран за Най-добър млад спортист у нас.

– Легендата ни в биатлона Ирина Никулчина.

– Легендата ни в скока на височина Йорданка Благоева.

– Клубовете по водна топка Славия и ЦСКА.

– Уредникът на Националния музей на спорта Катя Иванова.

– Церемонията Спортист №1 за 2023 година на Благоевград мина под знака на “Подкрепа за българските капитани”.

– Кампанията за първи път излезе от пределите на България благодарение на бившият треньор на ЦСКА – сърбинът Саша Илич. Той, също не остана безучастен, макар сега да е начело на гръцкия Атромитос. Очаква се още тимове, а и големи фигури в родния спорт да подкрепят кампанията. Близките и приятелите изказват огромна благодарност на всички, участващи в нея. И вярват, че компетентните органи правят всичко възможно Любомир Чанев и Данаил Веселинов скоро да се приберат у дома.БТА/Христо Боненски

Добавете Вашия коментар

TOP