Александър Манолев: Опитаха се да си измият ръцете с мен. Цялата информация вече е в САЩ

08 Април 2022 | 19:00
0 коментара
Общество
Александър Манолев: Опитаха се да си измият ръцете с мен. Цялата информация вече е в САЩ

Александър Манолев ексклузивно пред 24 часа: Опитаха се да си измият ръцете с мен. Цялата информация вече е в САЩ

Делата срещу бившия заместник-министър на икономиката Александър Манолев за конфликт на интереси са приключили в негова полза. Проверка на „24 часа“ показа, че Върховният административен съд е потвърдил решението на първата инстанция и го е оправдал напълно по делото, което водеше срещу него Комисията за противодействие на корупцията.

В мотивите на решението си ВАС посочва, че не е възможно да бъде търсен конфликт на интереси, след като потенциалното нарушение е извършено 5 години преди да бъде назначен за заместник-министър. Именно на тази основа Александър Манолев заявява, че КПКОНПИ е била изпълнител на политическа поръчка срещу него, а воденето дело е било абсурдно дори само заради разликата в годините. „Какво се опитваха да направят - да “открият” конфликт на интереси в събития, случили се през 2012 г., за които, според тях, съм упражнил влияние като заместник-министър през …. 2017 г.! Просто съшито с бели конци“, обяснява ситуацията бившият икономически заместник-министър.

„В България често, когато става дума за бивш представител от управлението и оправдателна присъда, хората си мислят, че някой им е помогнал. Е в моя случай беше точно обратното. От всички страни получавах удари, а много хора искаха да измият ръцете си с мен. Не се получи по една причина: фактите са категорично в моя защита“, коментира още Александър Манолев.

За първи път той ясно заявява, че делата срещу него всъщност са политическа поръчка и намеква активната роля на хора от предишното управление и на съдебната власт в тях. „Лесно е да се проследят изпълнителите – едни и същи хора бяха действащи лица от началото до сега. Това, което бе направено има само едно име: политическа поръчка. Аз бях нарочен за изкупителна жертва, което бе удобно за всички“, посочва Манолев.

Припомняме, че през 2018 г. Александър Манолев бе обвинен, че използва къща за гости, построена с европейски средства за собствени нужди. На тази основа той бе включен и в забранителен списък на САЩ за посещение на страната им, поради съмненията в корупция на българските власти. По този повод Манолев съобщава, че вече има създаден оперативен контакт с американски представители и цялата нова информация по неговия казус ще им бъде предоставена. „Уверен съм, че така, както се видя абсолютната несъстоятелност на обвиненията срещу мен, така ще се проясни и поръчковия опит за дискредитирането ми пред властите в САЩ“, завършва бившият заместник-министър.

източник: 24 часа

TOP