Александър Манолев: Българо-руските икономически отношения са от особена важност на нашата страна

20 Октомври 2017 | 09:13
0 коментара
Политика

Българо-руските икономически отношения са от особена важност на нашата страна и министерството на икономиката ще подкрепи всяка съвместна инициатива за по-динамичното развитие на двустранните връзки. Това заяви зам.-министърът на икономиката на България Александър Манолев на официалното откриване на Българо-руския инвестиционен форум, който се провежда в София.

Домакини и съорганизатори са БТПП, Българо-руската търговско-промишлена палата и Търговско-промишлената палата на Русия. Участие във форума вземат Анатолий Макаров, посланик на РФ у нас, Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции, Владимир Падалко, вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на Руската Федерация, Цветан Симеонов, председател на БТПП, Валентин Златев, генерален директор на ЛУКОЙЛ-България, представители на институциите и на бизнеса на двете страни, експерти.

В дневния ред на форума имаше презентации на инвестиционните възможности в Русия и в България, бяха представени истории на успеха в двустранните взаимоотношения. А през втория ден, утре, ще се проведе семинар на тема „Нов митнически кодекс на Евразийския икономически съюз, нови условия за работа в сферата на външноикономическата дейност”. Осъществяват се много делови и бизнес контакти. България и Руската федерация имат традиционно добри икономически връзки, продължи словото си на официалното откриване зам.-министърът на икономиката Манолев. В съвременните условия на членство на страната ни в ЕС и членство на Русия в Евразийския икономически съюз двустранните ни отношения продължават да се развиват на добро ниво, смята той. Българското правителство води политика, насочена към поддържане на макроикономическа стабилност, като през първите 6 месеца на годината ръстът на БВП, който е постигнат у нас, е в рамките на 3.6% . Важно за нас е повишаването на конкурентноспособността на българските предприятия в посока на създаване на високотехнологични производства и развитието на иновативни фирми , усилията ни са насочени към изграждането на икономиката на знанието, подчерта Манолев.

През първата половина на годината износът на България се увеличи с 15.8% в сравнение на същия период на 2016 г. , а стокообменът между България и Русия е с 35.4% ръст. Но той не съответства на потенциала на нашите две държави, отбеляза зам.-министърът. Целта е да се пристъпи към реални, прагматични стъпки, както на институционално, така и на корпоративно ниво, за постигане на по-добри икономически показатели, посочи Манолев. Очаквам този форум да даде допълнителен импулс за активизиране на търговско-икономическите ни връзки и се надявам да има до края на годината положителни резултати, е мнението на зам.-министърът на икономиката.

Укрепването на руско-българските икономически контакти зависи от ежедневните усилия на двете страни, заяви посланикът на РФ у нас Н.Пр. Анатолий Макаров. Има добри перспективи за работата на българските фирми в Русия , както и на руски компании - в България, смята той.

Съществени фактори в нашите връзки е стабилната икономическа ситуация в двете страни, а също и официални структури, които да помагат на бизнеса да се ориентира на пазарите, в т.ч. търговско-промишлените палати на двете страни. Ръстът на стокооборота в първата половина на 2017 г. е към 35-40% , разликата е в зависимост от методиката на изчисляване. Въпреки тези положителни тенденции имаме към какво да се стремим, смята посланик Макаров. Целта ни е този стокооборот да се повиши на равнището на този през 2012 г., добави той.

Оперативната размяна на информация между двете страни, както и деловите контакти на този форум ще позволят да се направят нови съвместни проекти в бъдещето, изрази надежда Анатолий Макаров.

Очакванията ни за сериозен интерес към днешната среща се оправдаха, през първата половина на деня се проведоха повече от 80 срещи между представители на българския и руския бизнес, заяви председателят на БТПП Цветан Симеонов. Имаме много партньори от Русия , както и отлично сътрудничество с ЕкспоЦентъра в Москва, както и с нашия център в руската столица, който подпомага контактите, върви и развитието на отношенията ни с две банки - едната за разплащане, другата - за инвестиции. С първата подписахме споразумение, а днес ще бъдете свидетели на подписването на споразумението с втората банка, което изключително ще улесни бизнеса, защото без финансиране нещата не се случват, подчерта Цветан Симеонов. Имаме уверения, че нашите правителства ще ни подкрепят и ще ни осигурят добри условия за работа, потвърди Владимир Падалко, вицепрезидент на Търговско-промишлената палата на РФ. Ние веднъж на половин година ще провеждаме отраслови форуми, за да могат представителите на бизнеса в различните браншове да се познават добре, каза той.

Днес ще бъдат подписани 6 споразумения за сътрудничество и реално ще родим 4 съвместни предприятия, което ще ни позволи да развиваме още по-силни контакти. Преминахме нулевата точка в нашите двустранни търговски отношения, отбеляза Падалко. Павел Журавльов, директорът на РКИЦ, говори за хуманитарното съпровождане на бизнеса, която е една от задачите на центъра, за да се формира интензивен, продуктивен бизнес климат. Във вашата работа имате още един партньор, който се нарича РОССОТРУДНИЧЕСТВО, винаги ще можете да се обърнете към нас за помощ и за обществено признание на вашия бизнес на чужда територия, увери той. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP