Александър Мацурев: Да си политик означава да си родолюбец,да работиш за обществото и да не рушиш

28 Март 2023 | 12:05
12 коментара
Политика
Благоевград
Александър Мацурев: Да си политик означава да си родолюбец,да работиш за обществото и да не рушиш
  • Да си политик означава да си родолюбец – да работиш за обществото, а не да рушиш
  • Поемам личен ангажимент да се боря за развитието на Благоевградска област
  • Кабинетът „Борисов“ осигури парите за магистрала „Струма“, но тя остава недовършена заради политически интереси и боричкания

 

Той е Александър Мацурев и повечето хора в Банско го познават лично. Общинският координатор на ГЕРБ-Община Банско е един от най-дейните общественици в околността. Бил е част от местната власт – избиране е за общински съветник и е бил дългогодишен зам.-кмет. Бил е част и от законодателната власт, бидейки народен представител от ГЕРБ в съставите на два парламента – в 44-то и 45-то Народно събрание, и член на парламентарните комисии по околна среда и води и по земеделие и храни.

 

  • Г-н Мацурев, на прага сме на пети избори за парламент в рамките само на две години. И през тази кампания залагате на срещи с хората лице в лице. Обикновени хора – работници, служители, с които водите открит разговор. Какво споделят те? Какви тревоги, притеснения, трудности?
  • Бих искал да направя едно важно уточнение – за мен няма „обикновени“ и „необикновени“ хора. Всички ние сме граждани на Република България и споделяме едни и същи тревоги, притеснения и надежди за по-добро бъдеще на страната ни. Няма човек, който да живее у нас и в последните две години да не е усетил на гърба си всички кризи в които държавата буквално беше вкарана. В някои от тях напълно умишлено, от хора, които не просто нямат управленски опит, но видимо не милеят за държавата и народа си. Лично аз изповядвам разбирането, че да си политик, означава да си родолюбец – да искаш да работиш за обществото и да надграждаш вече постигнатото, а не да рушиш. Връщайки се на Вашия въпрос, бих отговорил така – всички сме много притеснени от неяснотата на утрешния ден. Не е нормално да се събуждаш сутрин и да не знаеш колко ще струва днес хлябът, киселото мляко, за колко лева ще заредиш гориво на бензиностанцията и въобще да усещаш, че всеки ден парите ти буквално се топят. Това е тревогата на всеки един от нас.
  • А какви са очакванията на хората, с които се срещнахте и как Вие, като кандидат и бъдещ народен представител, можете да помогнете за намиране на решение, или помощ?
  • Най-важната стъпка към връщането в нормалността е слагане на край на политическата криза в страната. Разбирате ли, ние вече две години живеем в едно политическо безвремие, в което не просто се чертаят огромни разделителни линии в обществото, но реално никой не носи отговорност за случващото се в държавата. Нека да бъда по-конкретен. Сигурно сте чували за теорията на счупения прозорец. Тя е създадена от американските криминалисти Джордж Келинг и Джеймс Уилсън и разглежда един доста тежък период за Ню Йорк, в края на 80-те години на миналия век, когато в града цари огромно беззаконие, престъпност и несигурност. В един момент тези кризи внезапно са овладени имено благодарение на Теорията за счупения прозорец, според която престъпността е неизбежен резултат от отсъствието на ред. Ако един прозорец е счупен, без стъкло, то минаващите покрай него решават, че на никого не му дреме и чувството за безнаказаност се разпространява по цялата улица, пращайки сигнал към целия район. Сигнал, призоваващ към по-сериозни престъпления. У нас от 2 години всички прозорци на държавата са начупени. Усещането за хаос и всеобща безотговорност води страната до все по-тежки икономически и социални кризи. Затова, ако искаме отново да се върнем към времето, в което България беше символ на просперитет и стабилност, е важно да започнем спешен политически ремонт и да обединим сили и да поемем в посока стабилност и обща визия за утрешния ден.
  • Как виждате вашата роля в това?
  • Над входа на Народното събрание ясно е написано „Съединението прави силата“. За мен тези думи не са клише, а завет към народните избраници да проявяват политическа мъдрост. Вече съм участвал в работата на два парламента и мога да заявя, че колкото и кратък да беше мандатът на втория, винаги съм бил деен и отговорен към неговата работа. Заедно с моите колеги от ГЕРБ-СДС и този път ще обединим усилия около значимия дневен ред на обществото – справяне с галопиращата инфлация, решаване на големите икономически кризи и развитието на европейското бъдеще на страната. В същото време за мен приоритет винаги си остава област Благоевград и съм доказал, че мога да работя и ще работя за доброто на моите съграждани. Знаете, че една от големите мъки за нас си остава недостроената магистрала „Струма“, която е символ на политическата криза в страната. Парите за нейното довършване бяха осигурени още в края на мандата на кабинета „Борисов“ през 2021 година, но тя стои все така недовършена. Защо? Защото „Струма“ се превърна в заложник на политически интереси и боричкания. Същото се случи и с друг проект от огромна значимост за Банско – строителството на газопровода от Симитли до Разлог и Банско. Този проект на „Булгартрансгаз“ за газова връзка има изключително сериозно значение за развитието на целия регион и по време на мандата си в 44-ото Народно събрание положих множество усилия за реализирането му. За съжаление, впоследствие работата по него отново беше спряна и както вероятно знаете, процесът е блокиран на ниво старт на процедурите по отчуждаване на имотите по трасето на бъдещия газопровод. Аз обаче няма да се откажа от работата по този проект и той остава част от моите приоритите до пълното му завършване. Друга моя кауза е работата в жизненоважните за всяко развито общество сектори като „Здравеопазване“, „Образование“ и „Социални дейности“. Дълбокото ми убеждение е, че тези ресори са част от изграждането на отговорно общество и   предпоставка за по-добро бъдеще. От голяма важност за региона е и развитието на туризма и леката промишленост – отново отрасли, които в последните няколко години също пострадаха сериозно. Виждате, че работа има много, но аз не се страхувам от нея, стига да знам, че се движим в правилната посока. Както съм го правил и преди и днес всички виждаме плода на тези мои усилия – реализираните инфраструктурни проекти в Банско и околността.
  • Мотото на кампанията на ПП ГЕРБ е да бъде върната стабилността на България. Как може да стане това – с мерки в сферата на икономиката, външната политика, друга политика за доходите на хората?
  • Вижте, аз наистина вярвам, че ако един политик е отговорен и последователен в действията си, всяка една криза може да бъде решена експертно и в полза на обществото. В ГЕРБ-СДС от години имаме доказани специалисти и нашата цел винаги е била постигане на стабилност, сигурност и предвидимост. Какво имам предвид? По време на управлението на всеки един от трите кабинета „Борисов“ доходите на хората винаги са растели нагоре, но без това да е шоково за хазната. Напротив, в държавния бюджет се заделяха средства за капиталови разходи за сериозни инфраструктурни обекти и подобряване на средата за живот, както в чисто урбанизиран план – саниране на блокове, ремонт на улици и тротоари, така и с мисъл за бъдещето. Затова винаги са се влагали много средства за ремонт на болници, училища, детски градини, манастири. Аз самият бях забравил колко зле изглеждаха тези места преди години – както казват хората: „С хубавото бързо се свиква“. Наскоро обаче гледах един български филм от времето, малко преди Борисов да стане премиер за първи път. И искрено се удивих от видимата разлика между тогава и сега. Ако трябва да сме честни, за тези 10 години, в които ГЕРБ бе на власт и с подкрепата и на другите й коалиционни партньори, страната ни рязко тръгна напред и започна да добива все по-европейски облик. Хората започнаха да живеят по-спокойно и с мисъл за утрешния ден. Можеха да си пресметнат парите, да си преценят колко ще им струва почивката, ремонта на къщата или вноската по ипотечния кредит. И живееха добре. Докато сега, уж доходите се вдигали постоянно, а хората живеят все по-зле и все по-несигурно. Защо? Защото във времена на финансова криза се гасеше икономическия пожар с бензин, като се правеха плащания на калпак, с които само се помпаше още повече инфлацията. Ето тази мисъл за хората, която демонстрираха всички правителства на Борисов, липсва най-осезаемо днес и затова ние ще се борим да върнем държавата поне там, където я оставихме през 2021 г.
  • Сам споменахте за опита Ви като народен представител от Банско и реализираните инфраструктурни и други проекти, за които сте работил. Имате ли конкретно начертани цели за това с което може да помогнете на родния си град с бъдещо присъствие в парламента за решаване на проблеми на региона? Както на тези на хората от общинския център, така и на жителите на най-малкото село?
  • Нека да бъда конкретен, тъй като не искам да се крия зад общото „ще работя за по-добро бъдеще на хората“. Вземете например споменатия преди това проект за АМ „Струма“. Той остава приоритет за област Благоевград, защото в действителност е част от инфраструктурата с национално значение. И тази критично важна инфраструктура стои вече две години недовършена, докато в същото време, за да се спрат тежките инциденти в Кресненското дефиле, се наложи да се инсталират колчета. Които просто пречат за изпреварването. Тоест – не се работи в посока за по-бързо, безопасно и комфортно пътуване на хората, което да доведе и до увеличаване на потока от туристи в областта, а се слагат няколко колчета, които да спрат поне възможността да се избиваме по пътищата. Или друга тема – Шенген. Никой от сегашните управляващи не обяснява на хората колко е важна тя за всички нас. Особено в регион Благоевград, който е граничен район. Ако трябва да го обясня с две думи, влизането на страната ни в Шенген рязко ще отпуши преминаването на гръцката граница. Няма да има опашки от коли и камиони както в посока Солун, така и в обратната страна. И тогава не просто ние ще отскачаме за плаж в Гърция много по-бързо и удобно, но и ще се увеличи броят на пътуващите от другата страна на границата към нас. Нашите съседи също ще започнат по-често да пътуват до България – за пазар, почивка и т.н. Това са национални теми, които обаче пряко влияят върху живота и развитието на област Благоевград. Има обаче и много локални приоритети, върху които искам да се фокусирам. Например кризата с работната ръка. Замисляли ли сте се, че една огромна група от наши приятели, близки и роднини работи зад граница в ключови отрасли като туризъм и земеделие, които у нас усещат огромен глад за кадри? Или върху факта, че все повече хора бягат от по-малките населени места и се местят в големите икономически центове като София, Пловдив, Варна? Това е т.нар вътрешна миграция, която според мен е дори по-голям проблем от тази зад граница. Как може да се промени това? С редица мерки, включващи данъчни облекчения за тези, които изберат да живеят и работят по родните си места или с развитие на реално дуално обучение, в което кадрите наистина да се обучават още от ученическата скамейка и веднага след завършването им, те да се вливат в икономиката. Аз не съм измислил топлата вода, но смятам, че с вече доказали се мерки можем да решим някои от най-големите проблеми на страната като демографската криза и кадровия недостиг за бизнеса.
  • През последните дни Вие предложихте в публичното пространство интересна и креативна идея – храни от „километър 0“. Каква е целта на тази идея, какви биха били ползите от нея?
  • Да, идеята за храни от „километър 0“ е друг пример за добре работеща мярка, измислена преди няколко десетилетия в Италия. Най-просто казано, тя има за цел да се стимулира не просто местното производство, но и консумацията на храни и стоки, които са произведени максимално близо до съответното населено място. Това отново може да стане чрез серия от финансови инструменти като данъчни облекчения и субсидиране на местните производители, така че техните цени да са конкурентоспособни на големите търговци. Т.е. това от една страна ще стимулира и увеличи местното производство, от друга – ще свали цените. Мисля, че сега темата е още по-актуална, а аз самият видях, че подобни инициативи с кметове на ГЕРБ от други населени места работят много добре. Например във Враца и Монтана местната власт подпомага производителите логистично и организационно, така че хората да си купуват директно от тях млечни продукти, например. И ако проверите, ще видите че цени на основни продукти като сирене и кашкавал на подобни своеобразни борси са в пъти по-евтини от тези в големите магазини. Така че, стимулирането на подобна добра конкуренция, ще доведе до едно ефективно намаляване на цените с пазарни методи, а не чрез държавни рестрикции като налагане на таван на цените.
  • Освен с политика Вие се занимавате и с бизнес, и имате отлична представа за трудностите с които се сблъскват предприемачите в България. Да погледнем нещата от другата гледна точка. Каква е позицията Ви – подкрепяте ли идеята за повишение на данъците, повторно облагане на печалба и като цяло повече данъчна тежест за бизнесът?
  • Не съм съгласен с тази допълнителна финансова санкция. Както виждам, че с нея не са съгласни и колегите ми от ГЕРБ-СДС. Пак Ви казвам – има много възможности за регулиране на дефицитите чрез пазарни методи, а не чрез държавен натиск. Важно е бизнесът да бъде стимулиран да се развива и сам да желае да увеличава заплати, а оттам – респективно – и дължимите данъци и осигуровки. Това обаче не се случва като се наложи една обща данъчна секира на всеки, а чрез механизми за стимулиране на развитието на икономиката. В същото време новината за този нов данък идва на фона на информацията, че хазната е опразнена от последните управляващи, които безконтролно раздаваха средства, теглеха заеми и някак между другото едни много милиарди държавни пари изчезнаха в неизвестна посока. И това е моето притеснение – колко време ще е нужно на държавата да се възстанови след това опразване на хазната от грешни политически решения.
  • Остават по-малко от десет дни до края на кампанията. Освен съревнование на идеи и програми, има и още един важен въпрос. Да бъдат мотивирани хората да гласуват, след като много от тях са демотивирани след поредица от избори в кратък период. Какво е Вашето послание, как бихте се обърнали към колебаещите се, към тези които категорично отказват да упражнят конституционното си право да гласуват?
  • Винаги съм вярвал, че гласуването е не просто гражданско право, но и наше задължение като общество. Изборите са единственият демократичен инструмент, чрез който имаме право да определим съдбата на държавата си. И колкото по-малко хора отиват до урните, толкова по-лесно е друг да реши вместо нас как ще живеем оттук нататък. А това не бива да се допуска, защото така всеки ден демокрацията си отива от нас. Политическата апатия е много страшна за всички, защото както казваше големият Георги Мамалев: „Когато не гласуват отвратените, управляват отвратителните“. А единственото противодействие на това някой да открадне държавата ни, е всички ние да отидем и да гласуваме на 2 април.

ВИЗИТКА
–    Магистърска степен по „Национална сигурност“ и „Финанси“

–           Бакалавърска степен по „Стопанско управление“
–           Завършил „Маркетинг“ в Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг

–           Специализации в Училището за политика „Димитър Паница“ и „Институтът за политика“
–           Заместник-кмет на Банско почти 2 мандата
–           Избиран два мандата за общински съветник от ГЕРБ
–           Народен представител в 44-то и 45-то Народно събрание
–           Владее английски и руски език

 

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Добавени коментари

12345 публикува:
31 Март 2023 | 10:07
абе Глупак Плешив, специализациите ти в Училището за политика „Димитър Паница“ и „Институтът за политика“ са благодарение, че си бил у Парламенто- всеки народен представител минава на специализация през двете ведомства, за да може да не изглежда като глупак на депутатската скамейка, ама като гледаме на тебе тези специализации въобще не са ти помогнали, даже напротив- по-голям глупак и наглец си станал.; - Заместник-кмет на Банско почти 2 мандата и Избиран два мандата за общински съветник от ГЕРБ- всичко това ти е благодарение на батко ти Гощо Икономов, а не твоя лична заслуга- много добре го знаеш това, но ти се помисли за велик и му го заби, за това сега няма да плачкаш, че и с теб става същото; - Народен представител в 44-то- също благодарение на активната и безцеремонна намеса на Гошо Икономов; - Народен представител 45-то Народно събрание- добре, че си плати тогава, но язък за парите, защото 4 месеца по-късно си видя самостоятелните постижения; Бойко ти показа, че и от втора позиция си неизбираем, но ти явно не се усещаш. Айде да обясниш на хората как те номинират (как се самономинираш) за кандидат за депутат без общо събрание на партията- Сащо престани с тоя пуст депутатски мерак, защото си НЕ ИЗБИРАЕМ.
Няма друг такъв Боклук! публикува:
30 Март 2023 | 22:15
От всички кандидати,от всички партии няма такъв ненормалник да си изписва дипломите,които си е купил! Благодарение на депутатстсвото-бил е в Парламента,за де се "гримира" с купени дипломи.Дипломи можеш да имаш много-по-важно е какво имаш в плешивата тиква.И това недоразумение иска да ни управлява?! С кой акъл бре?
Пфф публикува:
29 Март 2023 | 21:56
Къде тръгна да заплашваш пък ти бе посерко?За тоя който гласува,не трябва да се гледа в огледалото после.Вие не сте добре бе,тоя не може да срче две думи на кръст.
Илия публикува:
29 Март 2023 | 21:28
Срам за всеки банскалия негласуващ за Мацурев! Срам за всеки банскалия неискащ развитие на града ни! Предателите ВЪН от Банско знаем ви кои сте! Сън няма да видите! Мацурев ПОБЕДА!
Чао публикува:
29 Март 2023 | 19:29
За да няма в Банско глад Мацурев не трябва да е депутат! Всички други ,но не и Мацурев!!!
Банско публикува:
29 Март 2023 | 17:52
Вие сте откачени ако някой гласува за тоя плужек!Просто не е истина,че отново има наглостта да се появи това недоразумение на природата.
ЗА БАНСКО! публикува:
29 Март 2023 | 16:23
Мацурев - логичният избор на банскали! Защо? Изброяваме: Магистърска степен по „Национална сигурност“ и „Финанси“/Бакалавърска степен по „Стопанско управление“/ Завършил „Маркетинг“ в Колеж по мениджмънт, търговия и маркетинг/ Специализации в Училището за политика „Димитър Паница“ и „Институтът за политика“/ Заместник-кмет на Банско/Избиран два мандата за общински съветник от ГЕРБ/Народен представител в 44-то и 45-то Народно събрание. Освен това - милиони за банскали, помощи за пострадали и болни, храна за нуждаещите се! Това е Мацурев! Мацурев - депутат! За да няма в Банско ГЛАД! Мацурев - интелигентният избор на Банско!
НЕ НА МАЦУРЕВ публикува:
29 Март 2023 | 16:03
Ей идат избори и тоя пак започва да се мазни на хората.Не разбра ли ,че хората не го искат и да се скрие в мацуревата дупка.Ако не купи гласове няма да има и 100 гласа ,ама те затова върнаха хартиките за да има измами.Никои няма да гласува за тебе тиквунче
Дане публикува:
29 Март 2023 | 11:24
Ти си един лъжец бе плешива главо.Та ле с Икономовия съсипахте града.И сега тва Икономово говно па го връщате за да крадете заедно с Баненските и Гипсовето
Беличев публикува:
28 Март 2023 | 22:31
Господинчо,за теб да си политик значи да си слуга на Гипсовете!Кого зблуждаваш бе никаквец?Гербасите разкатахте този гиздав град и сега видяхте,че този кмет не става за нищо и хайде пак да го имате и мълзате,т и Икономов,който е.ба майката на града и ги краде така,както турците не са го крали пак го връщате в играта само и само да победите.
Кажи си Сашко! публикува:
28 Март 2023 | 21:19
Кажи каква е мизата на Коце Дунин!Колко му плащаш,за да къса плакатите на опонентите ти?
Клапок публикува:
28 Март 2023 | 14:11
Познаваме те вече бе,клапок! Точно за това искаш да влезеш в Народното събрание-за да продължиш да "купуваш" туй-онуй.Например хлебозавода и други неща..Не на последно място - да ти набъбне "визитката".Да не мислиш,че някой ѝ вярва???Всичко в тебе е ЛЪЖА!!! И маска!

Добавете Вашия коментар

TOP