Александър Краваров: Раздаването на общински земи храни мафията и политическата клиентела в Банско

17 Октомври 2015 | 12:58
5 коментара
Общество
Александър Краваров: Раздаването на общински земи храни мафията и политическата клиентела в Банско

Когато ние казваме, с нашата програма, че искаме да върнем земята в Банско на нейните собственици, нямаме предвид кух лозунг. Ние всъщност искаме да направим стъпка към прозрачно управление на земеделските земи и да премахнем паразитите, които са се впили в тялото на земеделието в Община Банско. Връщането на земята истинските й собственици освен полезен акт, породи и спекулациите със земеделски терени и създаде

хранителна среда за модерна политическа корупция

Фондовете на ЕС и системите за субсидии на земеделците не рядко се използват от една група влиятелни тарикати, които се превръщат в земеделци за една нощ само и само да докопат безвъзмездното финансиране от Брюксел и разпределянето му от националните институции. Така се създават периодически конфликти на местно ниво с различна интензивност, но по правило те винаги са в центъра на общественото внимание.

Защо става така? Защото тази модерна форма на политическа корупция по правило е свързана с местната власт. Обикновено местната власт – особено корумпираната местна власт, за да си гарантира дългосрочно политическо спокойствие, предпочита да се отърве от принадлежащия  обществен земеделски фонд, но като извлече полза от това. Така се ражда най-простата схема – да се предостави без конкурс и в нарушение на всички правила земеделска земя на приближени до властта кланове, които да я използват както намерят за добре и те да генерират финансов ресурс за себе си, за да подкрепят същата местна власт, която им ги е предоставила.

Така се създава политическа клиентела

Така обаче тази клиентела в съдружието си с властта създава и мафиотска структура на управлението – нещо, от което мафията се нуждае и храни, и така си осигурява дългосрочно съществуване.

И понеже политическата клиентела не разполага с капацитета да управлява нормално земеделската земя, защото по правило тя не се състои от земеделци и от хора, които се интересуват от това. Тя търси най-лесния начин за печалба – това са формите на субсидиране, които ЕС е гарантирал без да подозира вероятно, че от тях могат да се възползват и недобросъвестни хора.

Наличните доказателства, които се откриват в Общинската служба по земеделие и в общинската администрация в Банско сочат, че именно това се е случвало през последните години при управлението на ГЕРБ.

Не може да се обясни иначе фактът, че кметът, принадлежащ към ГЕРБ, който кадрува в тези общински структури, поставя партийни креатури също до ГЕРБ, които пък от своя страна предоставят за земеползване общински терени на активисти на ГЕРБ.

Този грабеж е толкова прост и нагъл, че чак боде очите

Списъкът на политическата клиентела, домогнала се до земеделски земи е дълъг почти колкото поредицата от престъпления, извършени в управлението на Банско през последните 4 години. В него фигурират хора като Атанас Ангелинин с над 506 дка  имоти, Владимир Кушлев с над 250 дка. терени , Борислав Далов , Костадин Дивизиев ,Димитър Цуков ,Петър Петров допълват списъка с още хиляди декари.Всяка прилика с лица и имена не е случайна и не е просто съвпадение. Става дума за политическа клиентела, хранена на яслата на общинската корупция от най-чист вид.

Баби , дядовци, майки, бащи и братовчеди – това е ли е ГЕРБ в Банско?

Явно по-важно е да се храни политическата клиентела, за да се отблагодарява по време на избори. Алгоритъмът е прост: наличният закон допуска свободно тълкуване или отваря специална вратичка за посветените (в нашия случай това са близките и роднините до ГЕРБ в Банско); след това се закрива се достъпа на гражданите и медиите до ведомствената информация за имотите и накрая се кани се клиентелата. В последния етап на грабежа местният мастит ГЕРБ-ер натиска копчето и поредната акция „Перфектен грабеж” започва.

Нашето мнение е, че това трябва да се спре. Подобно разграбване на общинския поземлен фонд храни НЕ земеделци, а хора дето в къщи нямат ни куче, ни коте. В същото време младите фермери в Банско търсят различни екзотични форми за разширяване на възможностите си. Те с право негодуват срещу порочната практика. И вероятно няма да търпят повече нейното съществуване.

Няма да търпим и ние!

Можем да променим това!

Заедно за Община Банско!

 

Добавени коментари

Чоко,боко публикува:
17 Октомври 2015 | 22:34
така не се прави,вие нямате понятие за какво става въпрос.Прости,прости и тъпи.видех ви сутринта ,когато излезнах да пия кафе.Вие освен на първата редица бехте и последни.Единственото оживление беха туристите по Банско и подкрепата за Икономов.
? публикува:
17 Октомври 2015 | 22:26
Те много добре знает, че земите не са на общината ,но се опитват да манипулират хората.ние прочетохме съдържанието на заповедта от областната дирекция и те немат нищо общо с общинските имоти.тва са имоти на които им е преведен даем за ползване на собствениците.
до 4око публикува:
17 Октомври 2015 | 20:19
Вие сте толкова тъпи и неграмотни ,че даже не можете да четете.тези земи не са общински.Само и само нещо да публикувате.
fen публикува:
17 Октомври 2015 | 14:54
Успех Бай Цане
4oko публикува:
17 Октомври 2015 | 14:12
BRAVO KMETE TAKA SE PRAVI SUS IMENATA NA TEZI TAKA NARE4ENI FERMERI NO TOVA TRQBVA6E DA GO KAJE6 SYTRINTA V BTV I DA POPITA6 GO6ETO DALI GI POZNAVA TEZI LICA ZA6TOTO NQKOI OT TQX BQXA V PURVITE REDICI

Добавете Вашия коментар

TOP