Александър Краваров: На Банско е нужен цялостен спортен инвестиционен проект

15 Октомври 2015 | 18:18
6 коментара
Общество
Александър Краваров: На Банско е нужен цялостен спортен инвестиционен проект

Инвестициите в спортни съоръжение са съществена и неотделима част от нашата програма. Считаме, че изграждането им не може да е на парче, за да изглежда като че ли инвестираме пари от бюджетен излишък или периферни дейности от друг инфраструктурен проект.

Туризмът в Банско е основен бизнес, а спортните съоръжения са част от този бизнес – те дават основата не само да допълнителни дейности извън ски-пистите, а и откриват възможности за базови спортни услуги  и в рамките на летния туристически сезон – нещо което в Община Банско тепърва ще се развива със сериозни темпове. В този смисъл ние гледаме на инвестициите в спортни съоръжения като цял спортен проект, включващ няколко важни и неотделими компонента. Това е модерната европейска практика – това следва и да направим тук през следващите 4 години, в които ще променим Общината!

На първо място поставяме изграждането на модерна многофункционална спортна зала с капацитет от 2000 седящи места. Подобно съоръжение от години е болка на местните млади – и не толкова млади – хора. В този смисъл не става дума за моя приумица, а за реално съществуващи сред гражданите очаквания в тази посока.

Реализацията на проект за спортна зала е възможен в контекста на публично-частно партньорство . Това е формат, който предстои да  се развива на общинско ниво у нас и смятам, че Банско не трябва да отстъпва от най-добрите примери в тази насока.

Закрита спортна зала връща бързо инвестициите

показва практиката. Става дума за съоръжение, което предлага възможности за над 20 вида спорт. Календарът на събития, които могат да запълнят подобна зала се сгъстява само за месеци. Става дума не само за локални състезания в колективни и индивидуални спортове, а и за тренировъчен цикъл на всички организирани отбори не само от Общината, а и от цяла Благоевградска област. Представете си в допълнение и инцидентни спортни шоу-събития от регионален и национален мащаб, културни прояви и забавни събития. Подобна зала дава възможност освен чисто спортните мероприятия, в нея да се провеждат концерти, циркови представления и дори атракционни визуализации, които иначе са невъзможни. Предвиждаме тази зала да бъде построена в местността Дурово блато.

В рамките на новопостроената спортна зала ще изградим и разположим местен Музей на спорта - институция, от която отдавна Банско има нужда. Там предвиждаме да изложим визуално всички отличия и медали на изявените спортисти от нашата община. Банско има спортна слава и ние трябва да се гордеем с нея и да я покажем на света!

 

На второ място в нашия спортен инвестиционен проект, поставяме строежа на открити спортни игрища за (мини)футбол, хандбал, волейбол, баскетбол, бадминтон, скуош  Съоръженията от подобен тип позволяват леките и подвижни покривни конструкции да се отварят бързо и те да се ползват дори и в най-тежките зимни месеци. Този тип игрища с прилежащата инфраструктура са насочени

преимуществено към полупрофесионални и любителски спортни начинания

Там жителите и гостите на Община Банско целогодишно ще могат да посветят свободното си време на спортни занимания. Сред нас има много хора със спортно минало, със състезателна тръпка в кръвта, а сегашните възможности за спорт на открито са силно ограничени. Решени сме твърдо да променим това и да го превърнем спорта в ежедневие за жителите на общината. Това е своеобразна „безплатна социална услуга“, която хората тук заслужават. И ще я получат. Местата, които сме определили като възможни за строеж на открити спортни игрища са местността Дурово блато и местността Керанджийца.

На трето място поставяме инвестициите в строеж на площадки за градски фитнес на открито, изграждането на съоръжения за силови спортове във всички квартали на Банско, както и ремонта на училищните спортни площадки. Така искаме да предложим дори и на най-младите членове на нашата общност възможности за спорт и създаване на спортни навици.

Т. нар. Стрийт фитнес не изисква специална екипировка, абонамент и средства. Той не е екзотичен, не се изисква специален режим и подготовка, а се основава на човешкия импулс да се натовари духът и тялото, така както е било далеч в миналото. Сигурно знаете, че този тип спортни занимания са се появили в Древна Гърция.

По същество популярността на подобни съоръжения, не трябва да се поставя под съмнение – ако сте пътували в други градове, които вече са направили това, не може да не сте забелязали колко много млади – че и хора на възраст – ежедневно използват тези съоръжения. Защото това представлява начин на събиране на членовете на едно малко квартално общество, общуването им става непринудено в здравословна социална среда и естествено заложения в човека стремеж към съвършенство се реализира най-ярко. В допълнение това държи нашите деца далеч от наркотиците и други пороци на модерната цивилизация.

Искаме ли всичко това?

Ако е така – нека Заедно да го направим!

Заедно за Община Банско!

Добавени коментари

Динкеж публикува:
15 Октомври 2015 | 23:59
Тоо от предния коментар е тъп кременец. И децата знаят кой дава еазрешителните след 2001 година. С тоа лаф може да преебеш баба ти или комшията ти от илипово
Гошо мас публикува:
15 Октомври 2015 | 21:13
А Цане за 8 години какво направи, да не броиме и тия 4 като зам.кмет.А и друго на разрешителните за строеж се подписва кмета а не общински съвет.
дийййй публикува:
15 Октомври 2015 | 20:33
А екс какво направи? Похвалете се с нещо постигнато за 4 години или един по-мащабен проект!
Гошо мас публикува:
15 Октомври 2015 | 20:24
До горния коментар над моя: Казало лайното и паднало в дупката!
До тоя отдолу публикува:
15 Октомври 2015 | 20:01
Ебалник, не манипулирайки хората , много добре ти е известно че разрешителни за строеж се издава от общински съвет. Тоест г. икономоф и владку лихвата. Не ви е виновен цане, а тия на които го крепите. Педали жалки. Освен с лъжи и манипулации заплахи и пари няма как да съществувате
Гошо мас публикува:
15 Октомври 2015 | 19:42
Цане 8 години беше кмет и бюджета на общината беше три пъти по-голям заради разрешителните за строеж дето даваше и нищо не направи, та сега си тръгнал да правиш цялостен спортен проект. А и между другото за какво ги похарчи тия толкова много пари от бюджета.

Добавете Вашия коментар

TOP