Актуализация на бюджета с пренасочване на отпуснатите от държавата 1.4 млн. лв. към множество малки проекти иска кметът на Благоевград Илко Стоянов

03 Септември 2022 | 19:42
0 коментара
Общество
Актуализация на бюджета с пренасочване на отпуснатите от държавата 1.4 млн. лв. към множество малки проекти иска кметът на Благоевград Илко Стоянов

Актуализация на бюджета за пренасочване на средства от един голям към няколко малки проекта в капиталовата програма на община Благоевград ще поиска кметът Илко Стоянов от общинските съветници на септемврийската сесия на местния парламент.

„До края на ноември няма да успеем да направим планирания в началото на годината сериозен ремонт и разширяване с облагородяване на гробищния парк, и за да не изгубим държавното финансиране, е по-удачно да пренасочим средствата към други обекти, които сме в състояние да изпълним в този срок“, каза вчера на пресконференция градоначалникът.

За ремонта и разширяването на гробищата държавата отпусна около 1.4  млн. лв., още 700 000 лв. за капиталови разходи получи от правителството общината плюс 500 000 лв. от миналата година за реконструкцията на открития пазар.

„Средствата за пазара са недостатъчни, за да изградим и покривна конструкция, затова ще искаме ОбС да разреши пренасочване, за да направим модерно покрито площадно пространство, където освен пазара да се случват и други събития. Ремонтът на пазара стартира в понеделник и плановете ни са да приключи в края на ноември при благоприятни атмосферни условия. Неудобства през този период ще има и за търговците, и за клиентите, но ще трябва да ги изтърпим“, призова кметът на Благоевград.

Той съобщи, че обществената тоалетна в градската градина, която от години не работи, и общинските помещения в опожарената сграда на Купола също са в очакване на средства за ремонт и пускане в експлоатация, и това може да стане с пренасочените от гробищния парк пари.

„Планираме и ремонт на бившата Здравна служба в с. Селище, в която преди време имаше пожар, изграждане на покрив на съблекалните на стадиона в с. Логодаж, от спешен ремонт се нуждае и климатичната инсталация на закрития плувен басейн“, изброи още спешни обекти кметът Илко Стоянов.

За вестник „Струма“ той уточни, че е много вероятно да поиска и втора актуализация на бюджета през октомври с цел максимално усвояване на отпуснатите от държавата пари за капиталови разходи. „Трябва да сме гъвкави и да действаме бързо и според ситуацията, тъй като бюджетът тази година бе приет чак през май и времето ни притиска“, отбеляза градоначалникът.

По болния проблем със забавяне на доставката на дърва за огрев за гражданите Илко Стоянов информира, че общината е подала своевременно квотата на Горското, но търсенето тази година е два пъти по-голямо. „Разговарях с г-н Дамянов да се пренасочи допълнително ресурс към общината и се надявам съвместно с ЮЗДП да задоволим нуждите на хората“, каза кметът. На въпрос дали не може да се ползват и общинските гори, той обясни, че предстои процедупа по маркиране, но добивът е неприсъща дейност за общината, а и тя не е в състояние да задоволи заявените нужди заради недостатъчните площи, както и заради факта, че общинските гори са предимно иглолистни, а хората търсят широколистна дървесина. Квотата на общинските гори не е пускана на търг.

Ако областният управител не обжалва решението на ОбС за отделяне на терена за църква от площта, предвидена за паркинг на открития пазар, на сесията на 30 септември кметът ще внесе искане в ОбС да се дари площта, определена за храма „Св. Мина“.

„След като Патриаршията е харесала вариант за проект, ние няма да се месим, той трябва само да бъде одобрен от главния архитект и да отговаря на законовите изисквания. Най-големият проблем, за който се опасявам, е трафикът в зоната след построяване на църквата. Затова е важно да изградим ул. „Промишлена“, която ще поеме част от натоварването към кварталите „Еленово“ и „Ален мак“, за която спечелихме 7,5 млн. лв. финансиране от държавата“, каза кметът на Благоевград.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP