Актрисата Пепа Манева с емоционален пост: Омръзна ми да слушам за бизнес и ресторантьори, знаят ли управленците какво ядем артистите и как гледаме децата си?!

07 Април 2020 | 09:16
0 коментара
Общество

С гневен пост в профила си в социалната мрежа актрисата в благоевградския драматичен театър Пепа Манева изригна срещу липсата на мерки и каквито и да са ангажименти от страна на държавата към хората на изкуството в кризисната ситуация. След затваряне на всички културни институции много актьори, музиканти, танцьори и творци на свободна практика останаха без препитание, а никой не коментира какво се случва с тях и какво ще стане след отмяна на извънредното положение.

„Досега никой не е излязъл да каже поне дали се обмисля нещо и какво, и това създава усещане за несигурност и притеснения в хората на изкуството“, коментира за „Струма“ повода за емоционалния си изблик младата актриса, чийто съпруг Георги Манев също играе в благоевградския театър.

„Надявам се постът ми да стигне до повече хора. Надявам се при актуализацията на бюджета да не се отрежат парите за култура, за да се пренасочат към друга сфера, а точно обратното – да се предвидят допълнително средства за артистите от всички сфери в България, за да преодолеем заедно като общество кошмара, който ни се случва в момента“, допълни Пепа Манева.

Ето поста й, предизвикал буря от одобрителни коментари:

„Знаете ли как живее семейство артисти в България?! Замисляли ли сте какво ядат тези хора, как гледат деца, как издържат семействата си?! Ще Ви отговоря… ТРУДНО!
Много трудно! Не само днес, не само вчера, но и преди кризата.
Омръзна ми да слушам за ресторантьори и хотели. Утре щом всичко свърши, пак ще се юрнете по кръчми.
А в театъра кой ще дойде?! Никой. Двама-трима приятели и няколко роднини. Ако, разбира се, са успели да запазят работата си или не са ги уволнили, за да могат евентуално да си купят билет, нали…
А знаете ли с колко живея аз?!
Майка на дете с генетично заболяване, актриса, играя в Драматичен театър “Н. Вапцаров” – Благоевград. Съпругът ми също актьор.
“Живеем спокойно, разумно и просто, не вярвате ли вие, елате ни на гости”.
В новините постоянно съобщават, че средната работна заплата на българина била 1000 лв. За съжаление аз и съпругът ми явно сме далеч от този среден българин, тъй като за труда, таланта и образованието си получаваме малко над минималната работна заплата. Всъщност със сигурност по-малко, отколкото получава чистачка, извинете хигиенистка, в мол.
Добре ли е?! А вие, уважаеми управници, си разпределяйте милиони и милиарди. Аз искам уважение и достойно заплащане.
Но Вие никога няма да ме разберете, защото не сте АЗ. Защото не чух един министър да се е загрижил за културата, да каже как ще живеем аз и моите колеги артисти (било на държавна или на свободна практика) – актьори, музиканти, художници и т.н. Откакто България е в извънредно положение, медиите разпространиха информация как опери, театри, концертни зали качват онлайн своето творчество БЕЗПЛАТНО и това е страхотно, ако става въпрос за повдигане на духа в труден момент, като този на световно ниво.
НО този труд, това творчество също СТРУВА НЕЩО, което се заплаща с ПАРИ.
Уж гледате уважаеми управници, все към Европа, сравнявате. И какво сравнявате – моята заплата с тяхната или Вашето уважение към мен и моя труд с този на европейските колеги?!
Искам да знам каква ще бъде помощта за театрите и за сектор култура! Актуализация на бюджета? Ние, творците, влизаме ли в нея? Колко, каква помощ и кога ще получим информация и решения за справяне със ситуацията на криза в културния сектор?!
Защото без култура – няма народ. Или може би това искате?!”.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP