Актрисата Аня Пенчева се гневи: Нищо не е останало от Байкушевата мура

16 Юли 2023 | 16:48
1 коментара
Общество
Благоевград
Актрисата Аня Пенчева се гневи: Нищо не е останало от Байкушевата мура

Опитваме да запазим най-старото иглолистно дърво у нас, но и сигурността е важна

 

"Нищо не е останало от Байкушевата мура." Това с тъга констатира в инстаграма си актрисата Аня Пенчева. Красавицата обожава да изкарва свободното си време в планината, а мястото в Пирин й е любимо от години.
"Планинари сме и двамата с мъжа ми Ивайло и много ми е мъчно, когато природната ни не се пази, а се унищожава. Аз лично винаги прибирам боклуци, оставени от туристи, когато се разхождам", казва актрисата, която се надява властимащите да успеят да закрепят най-старото дърво у нас. Възрастта му е над 1300 г.

 

Аня се ядосва, че природата не се пази
Аня се ядосва, че природата не се пази

През юни достъпът до дървото отново бе разрешен, след като през февруари заради изрязване на един от ниските клони бе ограничен достъпът на туристи до дървото.
Съществувала е опасност от пълно пречупване и свличане на компрометираната част върху дървената стълба, осигуряваща достъп на хората до мурата. За ситуацията бяха уведомени и компетентните звена в БАН и Лесотехническия университет.

 

Дървото е пострадало от собствената си тежест, казват експерти
Дървото е пострадало от собствената си тежест, казват експерти

Междувременно екоминистерството започва спешно обследване на Байкушевата мура, за да се установи какво е състоянието му и в момента. Дървото е изследвано със специализирана техника.
Най-старото иглолистно дърво у нас носи името на лесовъда Константин Байкушев, който през 1897 година я открива и описва. Дървото е на 1930 метра надморска височина, в близост до хижа "Бъндерица" до пътя от Банско за хижа "Вихрен".

 

 

С Ивайло покоряват върхове
С Ивайло покоряват върхове

Актрисата Аня Пенчева и съпругът й Ивайло Караньотов всяка свободна минута се качват в планината. Двамата обичат да изкачват върхове и да си правят селфи от покорените места.

Добавени коментари

Банскп публикува:
17 Юли 2023 | 22:30
Мурата си е на мястото и е беше отрязан един опасен клон, за посетителите! Нищо повече!

Добавете Вашия коментар

TOP