Актовете на НАП за запечатване на обекти в Пиринско масово в съда

03 Май 2022 | 10:42
0 коментара
Бизнес
Актовете на НАП за запечатване на обекти в Пиринско масово в съда

Масово актовете на НАП за запечатване на търговски обекти в Благоевград влизат в съда и обикновено падат във Върховния административен съд. В момента върховното съдилище е заринато с дела от миналогодишната акция на приходната агенция и най-често става въпрос за производства, образувани по жалба срещу отказа на Административен съд – Благоевград да образува дело след наложената крута мярка.

Миналата седмица делото във ВАС бе спечелено от заведението за бързо хранене на хотел „Феникс“, което получи акт за запечатване в продължение на 14 дни миналия октомври. Актът е в резултат на проверката на НАП от 2 октомври 2021 г., която установява, че не са издадени служебни бонове за 27 продажби, направени в продължение на 2 часа. Проверяващите обаче не успели да съберат доказателства, че действително има такива продажби, освен това проверката във „Феникс“ била направена на 14.10.2020 г., а констатациите за нарушение на законовите изисквания са за служебни бонове, които все пак били открити във фискалното устройство, но на дата 02.10.2020 г.

Освен че отмени заповедта за налагане на принудителна административна мярка на НАП, агенцията е осъдена да плати на „Феникс“ 370 лева разноски.
Макар и доста по-рядко, има обаче и осъдителни решения. Такъв е случаят с цветарския магазин в Благоевград на ЕТ „Р. Иванова – ДИР“, който миналия февруари бе запечатан за 14 дни. Актът е издаден, след като таен клиент – проверяващ от НАП, си купил букет за 20 лв. и не получил касов бон. След легитимация на проверяващите е засечена касата на цветарския магазин и е установена разлика между фактическата и касова наличност на фискалното устройство в размер на 375 лв., което явно е предопределило окончателното съдебно решение. В този случай ВАС потвърди отказа на Административен съд – Благоевград да образува дело и цветарката вече е принудена да затвори за 2 седмици./струма/

Добавете Вашия коментар

TOP