Ако няма сериозни доказателства, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, заяви Асен Василев по повод акцията на ДАНС

03 Април 2024 | 16:12
0 коментара
Политика
България
Ако няма сериозни доказателства, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, заяви Асен Василев по повод акцията на ДАНС

Ако няма сериозни доказателства, които да излязат в края на тази акция, за мен това е акция по сплашване на шефката на митниците, която тръгна да пресича контрабандните канали и уволни 20 митничари по сигнали на чужди митнически организации, правителства и служби. Това заяви пред журналисти в Министерския съвет министърът на финансите в оставка Асен Василев, който коментира акцията на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС) и Комисията за противодействие на корупцията в сградата на Агенция „Митници“. 

Василев посочи, че той и премиерът в оставка Николай Денков не са били информирани за днешната акция. 

„Това е въпрос, който трябва да зададете към ДАНС. Доколкото разбирам, те са провели акцията. Силно се надявам, че тази акция не е насочена срещу ефективната работа на г-жа Петя Банкова. Знаете, че откакто тя стана шеф на Агенция „Митници“, имаме рекордно заловени количества наркотици, в това число 170 килограма хероин на пристанището. Освен това, по сигнал от австрийското правителство и от няколко други служби, бяха уволнени над 20 митничари. В това число бяха сменени и шефовете на пунктове и шефовете на смени по ключовите гранични пунктове, където върви контрабанда“, каза Василев. 

„Другото, което г-жа Банкова успя да направи, е, че имаме вече митничари от САЩ на „Капитан Андреево“ и в Бургас. Очакваме митничари от Англия на „Капитан Андреево. Доколкото разбирам, днес акцията се е случила точно преди срещата ѝ с посланичката на Австрия, за да дойдат и австрийски митничари“, коментира още той. 

Василев призова да се изчакат доказателствата по случая. 

„До момента съм видял изключително ефективна работа от г-жа Банкова по пресичане на каналите“, каза още министърът на финансите в оставка. „Това, което излезе като информация неофициално, е, че когато са влезли, са иззели от нейното бюро разработки за пресичани на допълнителни канали за контрабанда“, посочи още Василев. 

По думите му Петя Банкова е имала пълна свобода да определя своите екипи за работа, а Василев е изисква от нея единствено да координира работата с международните партньори, за да бъде защитена границата по най-добрия начин. 

На въпрос очаква ли приемственост между него и предстоящата служебна власт, Асен Василев заяви: "Ако знаете кой е следващият министър на финансите, мога да отговоря на този въпрос, иначе е малко трудно“. 

Попитан възможно ли е член на неговия екип или настоящ заместник-министър на финансите да оглави министерството в рамките на бъдещия служебен кабинет, Василев посочи: „Доколкото знам, с тях не е разговаряно до момента". БТА

Добавете Вашия коментар

TOP