Акция “Наглите на пътя” вече с първи резултат: Шофьор от Банско “прегази” червената лента в Кресна

12 Септември 2023 | 08:24
0 коментара
Криминално
Благоевград
Акция  Наглите на пътя” вече с първи резултат: Шофьор от Банско  прегази” червената лента в Кресна

За по-малко от 5 часа, след като нагъл шофьор на 2 пъти наруши маркировката в Кресна, полицията го издири и призова на разпит. До развръзката се стигна, след като снимка за хитруването му бе публикувана в сайта на “24 часа” в неделя следобед. В материала се обясняваше как за 2 минути водачът на стар “Фолксваген Голф” 2 пъти “прегазва” в Кресна абсолютно забранената за изпреварване червена лента. Това бе заснето от репортер на “24 часа”. Веднага от полицията в Благоевград се свързаха с редакциятаи поискаха връзка със свидетели.

Регистрационният номер на колата се виждаше на снимката и по него полицаите бързо стигнали до собственика на голфа. Той живее в Банско. Мъжът обаче не е карал колата. Дори пред полицаите той е подписал декларация, че не е шофирал, а я е предоставил на сина си Иван Павлов. Той пък взел голфа, за да отиде на работа в Сандански. По пътя натам се случило и наглото нарушение, при това повторено.

 

“Връчена е призовка на лицето, което е управлявало автомобила. Очакваме го в четвъртък да се яви за обяснение. Спрямо него ще бъде взето отношение и ще му се състави акт по Закона за движение по пътищата”, казаха от ОД на МВР – Благоевград. Очаква се и да се снемат показанията и на свидетелите. Ще бъде разпитана и жената, която е била в автомобила с нарушителя. Ще се снемат показанията и на свидетелите, чиито телефони са в редакцията на “24 часа”.

“Ръководството на дирекцията категорично подкрепя подаването на сигнали от граждани за нарушения от шофьори по пътищата. Проверяваме всеки един такъв сигнал и ще реагираме бързо и безкомпромисно срещу нарушителите”, допълниха от полицията.


“Действително трафикът в неделя към София бе голям, но стотици автомобили търпеливо чакаха или едва се придвижваха в дефилето, докато този хитрец се опитваше да мине по-бързо”, коментираха шофьори, които се прибираха от Гърция.

Това е второ нарушение на Иван с колата на баща му. През 2015 година той отново не признал маркировката – разположил колата на пътното платно. За това нарушение бил санкциониран с 20 лева. Сега има 2 варианта за глобата, която ще получи. Единият е да го накажат за неправилно изпреварване, при което не е създал опасност за околните. Санкцията е 30 лева.

От показанията на свидетелите ще зависи дали Павлов няма да получи доста по-сериозната глоба от 150 лева. Тя се налага на този, който не спазва предписанието на пътните знаци, пътната маркировка и другите средства за сигнализиране, правилата за предимство, за разминаване, за изпреварване или за заобикаляне, ако от това е създадена непосредствена опасност за движението. Свидетелите, с които “24 часа” разговаря, са категорични, че в случая трябва по-сериозното наказание.

Случаят показва, че от подаването на сигнали има смисъл. Във всяка областна дирекция на полицията имат мейл за Пътна полиция. На тях човек може да изпраща нарушения, които е заснел.

След това трябва да бъде извикан и да даде показания пред полицията. Причината е, че снимки и видео може да бъдат манипулирани. Има обаче вариант ходенето до полицията да бъде избегнато. Това става с помощта на приложението “Гражданите”, което си партнира с органите на МВР. В него се изпращат снимки и видеа на нарушения на пътя. Има опция човек да поиска извинение и при получено в рамките на до 2 дни да не се праща на полицията. За да знае човек заснет ли е, може да въведе регистрационния си номер и ще получава известия за всеки сигнал срещу него. Ако обаче човек реши да подаде сигнал, той отива в МВР.

С помощта на електронен подпис се избягва свидетелстването. Затова хората, които имат такъв, трябва да опишат подробно датата, часа, мястото и вида на нарушението – дали е неправилно изпреварване, или преминаване на червено например. Веднъж сложили електронния подпис, показанията им се приемат от полицията и не е нужно да се ходи до районното, за да бъдат потвърдени. Заради популярността на “Гражданите” редица фирми имат абонаменти за него. Те получават известия за всеки заснет техен водач и вземат съответните мерки срещу него.

Добавете Вашия коментар

TOP