Академик: Мозъкът на Ванга е уникален

08 Февруари 2022 | 12:33
0 коментара
Любопитно
Академик: Мозъкът на Ванга е уникален

Сред учените, които се опитват да обяснят феноменалните способности на най-известния български феномен - петричката пророчица Ванга, е и руският неврофизиолог академик Наталия Бехтерева. Тя пристига специално в България през 1989 г., за да се срещне с Ванга и има всички държавни протекции за това. Резултат от срещата е книгата на Бехтерева „Магията на мозъка и лабиринтите на живота“.

Преди посещението Наталия Бехтерева извършва сериозна предварителна подготовка, която я изпълва със сериозен скептицизъм за Ванга и всички легенди около нея. Но както в много други случаи, още преди началото на срещата скептицизмът започва да отстъпва. Ванга вика по име рускинята, която чинно чака на голямата опашка пред дома й. Кани я в своята стая и преоббръщането на представите на академика продължава.

„Тя е сляпа, лицето й е изкривено, но докато я гледаш, лицето й изглежда все по-привлекателно, чисто и сладко“, документира първите си впечатления от срещата Бехтерева.

Тя все пак има възможност да обясни на Ванга, че е дошла с чисто изследователска задача. Но Ванга започва да говори за семейството и най-близките хора на Наталия Бехтерева. Оказва се, че знае дори повече от самата гостенка. "Вижда" болестта на майка й, на сестра й, смъртта на съпруга и предсказва, че ще бъде намерен гробът на бащата на Наталия.

Всичко се сбъдва: гробът на изобретателя Пьотър Бехтерев е намерен, съпругът на Наталия скоро умира, сестра й живее дълъг живот, но не се възстановява от болестта. Срещата в Петрич преобръща живота на академик Бехтерева.

След като разговаря с Ванга, тя категорично започва да вярва в екстрасензорните способности на българсикя феномен. Признава, че науката все още не може да обясни всичко, а мозъкът на Ванга е феноменален. „Ванга не може да бъде класифицирана като шарлатанка“, стига до извода Бехтерева след посещението си в България.

Синът на Бехтерева, ученият Святослав Медведев, тръгва по стъпките на майка си. Преди година той е помолен от руски медии да коментира изследването на известната му майка и да изрази мнение за българската ясновидка. Ученият признава, че мозъкът на Ванга е уникален и е жалко, че никой не го е изследвал, защото в момента науката не може да обясни способностите на Ванга.

Добавете Вашия коментар

TOP