Акад. Денков: Подкрепата на ДПС е абсолютно необходима, те влязоха конструктивно в разговора

31 Юли 2023 | 07:32
2 коментара
Политика
България
Акад. Денков: Подкрепата на ДПС е абсолютно необходима, те влязоха конструктивно в разговора

"Подкрепата на ДПС е абсолютно необходима, за да може да се реализират конституционните промени, а те са важни. Трябваше да бъдат въвлечени в разговорите. Разговорът с ДПС беше неизбежен. Те влязоха конструктивно в него за сега. Успяха да имат своето положително въздействие. ДПС имат своето място там“.

 

Това каза в предаването „120 минути“ премиерът Николай Денков.

 

Това е бюджетът на рестартирането на държавата. С този редовен бюджет всичко беше подредено. Имаме завишени социални плащания, имаме завишени политики с финансова подкрепа. Имаме средства за капиталови разходи“, добави той.

 

И поясни: "Мигрантите са ключови за Шенген и Австрия, която ни блокира. Еврото изисква фискална, финансова стабилност. Планът за възстановяване е насочен към икономическият преход. Но всички заедно, ако се реализират, би придвижило българската икономика, бизнес и живота на хората напред. Около 500 мерки имаме в програмата на правителството за 18 месеца“.

 

За нарязаното момиче Денков заяви: "Това е отвратително престъпление. За съжаление не е първото и се притеснявам, че няма и да е последното. От една страна са политиците. Всеки от нас трябва да знае,  насилието и речта на омразата трябва да изчезнат от дискусията ни. За съжаление през последните месеци тази риторика се засили. МВР трябва максимално бързо да реагира, да подготви материалите и да ги предаде на прокуратурата. Оттам нататък прокурорите и съдиите трябва да престанат да си затварят очите пред проявите на насилие. Някак си свикнахме с това насилие и това е неприемливо." 

 

Премиерът припомни, че в петък беше променен Наказателният кодекс, като някои наказания са увеличени. Колкото и да е строг законът, ако след това прокурорите и съдиите толерират този вид насилие, няма да се промени много, каза още премиерът.

 

Според него когато има престъпление, трябва да има максимално бърза реакция, така че човекът да бъде наказан. Това, което виждаме днес, било в резултат на много години, в които нямаше наказания или то идва след 5 или 10 години, когато всичко се е размило. Условна присъда е неприемлива за тежко престъпление. Тогава хората ще започнат да се съобразяват с тези наказания.

Другото минавало през семейно възпитание и образование - това е добротата. Възпитанието и образованието са двете страни на една и съща монета. 

 

Искайте и ще ви се даде, така ли е приет бюджетът?

 
 

На този въпрос акад. Денков отговори, че е имало много искания. "Това е бюджетът на рестартирането на държавата. С този редовен бюджет всичко отново беше подредено. Имаме значително завишени социални плащания. Имаме средства за капиталови разходи - около 8 млрд. лв., по-скоро проблемът е имали толкова проекти", каза още премиерът. 

Заложени са над 3 млрд. лв. повече приходи. 

 

За Еврото

 

"Нека погледнем Хърватия. От 1 януари въведе еврото. Проучване показва, че две трети са доволни. Тези, които са минали през процеса, знаят, че е полезен. По-ниски са лихвите. По-лесно е да се прави бизнес с международни партньори. Хората се притесняват, защото не са сигурни, че има кой да ги защити срещу спекула", коментира министър-председателят. Имало прости правила - 6 месеца предварително да се обявят цените, приложение, което веднага да изчислиш при дадена цена в левове колко би струвало в евро и обратното.  

 

Кой управлява колата

 

На въпроса, ако акад. Денков управлява колата, ГЕРБ сдържи пътната карта, както каза Томислав Дончев, къде е ролята на ДПС, Денков подчерта, че подкрепата на ДПС е необходима, за да се реализират конституционните промени. 

"Разговорът с ДПС беше неизбежен. Те влязоха конструктивно в него.  Ако нещата тръгнат на криво, просто ще излезем от колата и ще оставим някой друг да шофира, ако има такъв желаещ. Текстът за промени в конституцията беше внесен от ПП-ДБ", каза министър-председателят, който допълни, че вместо сглобка и коалиция, предпочита термина сътрудничество за постигане на общи цели.

 

Защо 24 май

 

Това, че предлагаме 24 май за национален празник, по никакъв начин не променя отношението към 3 март, увери премиерът.  3 март щял да се празнува, както досега - като официален празник, на Шипка, с тържествена заря.

"Това, което правим, е да издигнем друг празник, който също е много български, на друго ниво. Защо? Националният празник трябва да обединява всички хора. 24 май е празникът, възникнал преди Руско-турската война. Българи сме, защото сме опазили български от език и българската култура. За разлика от повечето други празници 24 май освен да ни помага да погледнем към миналото, 24 май по уникален начин ни позволява да погледнем и към бъдещето. Само с просвета, наука и иновации може да продължим напред", каза още акад. Денков. Щяло да има дискусия.

 

Разрив с президента

 

На въпроса има ли шанс с президента да погледнат в една посока, премиерът каза, че много се надява, че ще намерят начин да работят заедно. "За момента не се получава, но не по моя вина. Нападките към редовното правителство с аргументи, които не са верни, показва ,че у другата страна има едно нежелание да се работи. Като институции трябва да работим заедно. Президентството трябва да се върне обратно в конституционното си задължение да бъде обединител и да започнем да работим заедно", каза още премиерът.Епицентър.бг

Добавени коментари

Марио Асьов публикува:
02 Август 2023 | 13:18
Другите информационни медии трият коментарите за Якоруда. Явно властите окупирали града вече 20 години така нареждат. Жалко за това. Нищо няма да променят. В Якоруда никой не иска Беди, Карафеиз, Айша Х, Сабиха П., Куцузо, Пачката, Джама, Кавалов, Хърльови и подлогите им. Есен на местните избори всички до един ще бъдат изметени. Тези управници са позор за града, обградиха се само с братовчеди, комшииски назначения и щуробаджанащина. Нищо не направиха за Якоруда, за 20 г управление.. провал.. дпс им би шута, но те още се надяват... всяко начало има и край.. и вашият дойде.. това ли е елита на Якоруда, които не знаят чужд език, които са неграмотни половината съветници, които не отвориха нито едно работно място за 20 години, които ви прогонена от Якоруда да се считате по чужбина на гурбет, а те тук си крадат и за тях чужбина е Общината.. ЗА БЕДИ. О, ЗА КАРАФЕИЗ, ДЖАМА, ПАЧКАТА, ДЖЕКИ, АЙША Х. САБИХА П. - това са пиявици кърлежи които само смучат от програмите а ви хвърлят трохи
Асие Шахин публикува:
01 Август 2023 | 10:06
Мафията в Якоруда си има послушно и глупаво стадо, което ги избира. Те крадат от вас, а вие им вярвате. Стадото си заслужава съдбата. Те ви лъжат , а вие мълчите...глупаци... Това ли е елита на Якоруда, срам и позор от тези управници и съветници..те закопаха града...ДПС ще им бие шута само след 2 месеца...ще се освободим от тези паразити Беди, Карафеиз, Сабиха, Айша Х.,Куцузо, Кавалов, Хърльови,Пачка, Джама, цялата община ще има пълна подмяна на всички нива есен .ПЕРКОВИТЕ БРАТЯ СА ЗА БОБОВ ДОЛ

Добавете Вашия коментар

TOP