АИКБ: Благоевград е в неблагоприятно положение за усвояване на европари заради близостта със София

27 Август 2021 | 14:25
0 коментара
Общество

От Асоциацията на индустриалния капитал у нас предупреждават, че разпределението на европейските средства по райони у нас не е благоприятно за по-малките общини.

Доц. Теодор Дечев от АИКБ коментира Картата на регионалните помощи у нас и посочи, че Благоевград е поставен в изключително неприятна ситуация да дели евросредства със София като подчерта, че Благоевград е с по-ниска средна работна заплата дори от Видин. Време ли е държавата да помисли за по-добра карта за разпределение на европейските средства? Как се разпределят европейските средства у нас? На база на Картата за регионалните помощи у нас общините се разпределят по географско местоположение.

Така Благоевград и София ще кандидатстват за европейски средства по едни и същи направления, което означава, че София ще акумулира много повече от разпределените европари заради високия брутен вътрешен продукт на столицата. "В България в момента има шест планови района. Два от тях - Северозападният и Северният централен - според доц. Теодор Дечев от АИКБ- не отговарят на изискването за население. Те имат по-малко жители, отколкото е допустимо за планов район от второ ниво.

От друга страна, области като Кюстендил и Благоевград, а и Перник дори, страдат тежко от това, че са в компанията на област София-град, защото там има висок брутен вътрешен продукт на глава от населението и статистически той "разваля", така да се каже, картината на останалите области. Благоевград е с по-ниска средна работна заплата от област Видин, но ситуацията за регионална помощ е влошена поради това, че чисто формално се намира в един и същ планов район със столицата", поясни представителят на Асоциацията на индустриалния капитал у нас.Многократно сме пледирали за това, че трябва да се намери начин да се омекоти въздействието на София, която е една относително малка територия със струпано огромно за България население, и където също така се произвежда твърде голям дял от брутния вътрешен продукт на страната", каза пред БНР доц. Теодор Дечев, директор „Индустриални политики“ в Асоциацията на индустриалния капитал в България и коментира Картата на регионалните помощи за Република България за периода 2022 - 2027 г., която бе обявена за обществено обсъждане в портала за обществени консултации на Министерски съвет. Документът ще определи разпределението на средствата от Европейския съюз.

Според АИКБ критерият, по който трябва да се очертаят новите граници на регионите е съотношението на брутния вътрешен продукт на глава от населението, съпоставен със средния за Европейския съюз. Целта трябва да бъде да се постигне съотношение под 55 на сто. Експерти зоват за по-добра карта на разпределение на европейските средства, която да не облагодетелства само големите общини у нас.

Припомняме, че преди дни кметът на Благоевград Илко Стоянов се срещна с кмета на Столична Община Йорданка Фандъкова именно по тази причина. Сформирането на работна група между двете общини, която заедно да работи по усвояването на евросредства е изключително важно за Благоевград, казаха от Общината за Югозапад Днес./Ив. Атанасов, Югозапад днес/

Добавете Вашия коментар

TOP