Агнешкото удря 30 лв. за Великден

02 Април 2024 | 13:16
0 коментара
Бизнес
България
Агнешкото удря 30 лв. за Великден

По традиция българското месо запазва цени по-високи от вносното, а най-изгодно продължава да излиза купуването на живи агнета, уверяват животновъди.

Прогнозите за цените на агнешкото месо са тази година те да не са много по-различни от миналата или да са минимално повишени поне на българската стока.

"Всички разходи се увеличават - вода, ток, ветеринарно-медицинските обслужвания. Трябва да се увеличат субсидиите", заяви Ахмед Джуджев - фермер в русенското село Тръстеник.

Между 22 и 29 лева за килограм се продава агнешкото в момента в Благоевград, като прогнозата е да няма промяна в цената до Великден.

"Без внос не можем да изхраним вътрешния пазар, вече не изнасяме нищо навън", допълни Красимир Кирилов - фермер във великотърновското село Шереметя.

В Гърция агнешкото месо за Великден също ще достигне 15 евро за килограм, съобщават местните фермери. Много от гръцките животновъди предпочетоха да изнесат на по-високи цени агнешко месо за католическия Великден в Италия, вместо да го предложат на гръцкия пазар.

Така гръцкият пазар месец преди празника се оказва с ограничено количество агнешко месо и то на много висока цена.

От Крит съобщават, че поради високите цени на фуражите и скъпите разходи отглежданите агнета са много по-малко. Собствениците на месарски магазини също отчитат, че намаленото производство на агнешко се отразява върху цената.

В анкети много от гърците казват, че или няма да купуват агнешко за празника, или ще си позволят много по-малко количество от други години.

Регионалните медии в Северна Гърция пък прогнозират, че гърците отново ще си пазаруват продукти за великденската трапеза от България и ще заредят колите си с по-евтин бензин.

Добавете Вашия коментар

TOP