Агенцията по храните погна търговците

27 Април 2021 | 14:54
0 коментара
Бизнес

Съвместни проверки в търговските обекти в цялата страна във връзка с предстоящите Великденски празници започнаха Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ).

Институциите ще следят и за предоставянето на пълна и вярна информация за продуктите, а КЗП в рамките на своите функции - и за условията на сделките при промоциите и намаленията. Това съобщи председателят на Комисията Димитър Маргаритов.

По думите му българите масово предпочитат родните хранителни продукти и затова ще се следи за правилното означаване на техния произход. "С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход. В съответствие с действащия Регламент на ЕС, храни с означения на опаковката „Био“ и „Еко“ могат да се продават само от сертифицирани производители и търговци", обясни Маргаритов.

В момента вече текат и проверки в онлайн пространството за предлагането и доставките на хранителни продукти по домовете.

Поради наближаващите великденски празници, шефът на КЗП посъветва потребителите да избягват да пазаруват извън търговските обекти, особено когато т.нар. амбулантни търговци предлагат хранителни продукти.

При обявени намаления пък е добре да се сравняват цените на стоките, като направят проверка в друг магазин или в интернет. Освен това, ако пазаруваме онлайн, то може да върнем само хранителни стоки, които са с изтекъл срок на годност. Затова и трябва да бъдем внимателни при купуването на стоки, предлагани в социалните мрежи.

Добавете Вашия коментар

TOP