Адвокати от Благоевград и Кюстендил атакуват Атанасова и Белазелков

24 Януари 2024 | 15:12
2 коментара
Общество
Благоевград
Адвокати от Благоевград и Кюстендил атакуват Атанасова и Белазелков

14 от общо 27 адвокатски колегии излязоха с обща позиция, с която призовават Народното събрание за разум, морал и отговорност. Настоават за отмяна на решенията за избор на конституционни съдии Десислава Атанасова и от ГЕРБ и Белазелков от ПП.

Сред правозащитниците, оспорващи избора са тези от Благоевград и Кюстендил. "Начинът на избиране на кандидатите и провелата се процедура, както и само чисто формалното спазване на законовите изисквания за заемане на длъжността, повдигнаха важни въпроси", казват сега в позицията си адвокатските съвета. И припомнят - кандидатурите бяха внесени в последния ден от срока, без предварително обществено обсъждане, без експертен дебат, откритост и прозрачност и без мотиви за подбора им.

В хода на процедурата бяха погазени основополагащи принципи на откритост, прозрачност, публичност и обоснованост.Адвокатите обръщат внимание и че окончателното гласуване в пленарната зала по-малко от 24 часа след изслушването на кандидатите "отново демонстрира чисто формалния подход към процедурата и усещането за предрешеност на избора", сочат адвокатите.

Според тях престижът на КС е уронен, защото той не е попълнен със съдии, които отговарят на високите изисквания, поставени от Конституцията. "Попълването на Конституционния съд с обществено и професионално неприемливи фигури, може да има изключително сериозни и трудно обратими последици. Депутатите демонстрираха, че не зачитат нормите на Конституцията и на решенията на Конституционния съд. И обясняват, че избирането на Атанасова и Белазелков за 9 години, както депутатите записаха в решенията, е в противоречие с решението на КС от 11 януари, според което конституционен съдия, избран или назначен след предвиденото обновяване на състава на КС, упражнява правомощията си само за оставащия срок от мандата. Тоесте. Атанасова и Белазелков би трявало да са в КС около 7 години. 

В период, в който институциите у нас страдат от тежка и хронична липса на обществено доверие, ерозирането на доверието в Конституционният съд може да има непоправими последици и да доведе до пълно разрушаване на обществения договор – без който обществото на практика спира да съществува. Като адвокати и юристи не можем да наблюдаваме безучастно подобни процеси на потъпкване на основите на правовия ред в държавата, водещи до разграждане на държавността"", се казва в позицията.

Гражданската организация "Правосъдие за всеки" организира днес протест срещу избора на конституционните съдии, проведен от парламента. Техните възражения са основно срещу Десислава Атанасова - "скандална кандидатура на изявения депутат, политически ръководител и говорител на партия ГЕРБ", която е взривила правната общност. "Това е най-политически изявеното и непрофесионално назначение в съда, който трябва да пази държавата и от законите и политиците, за последните 30 години", категорични са организаторите на протеста.

"Ако пропуснем момента сега да кажем силно и категорично НЕ на политическите игри, които тотално газят през Конституцията и Правото и на попълването на състава на КС (още едно такова предстои през ноември) със скандални политически личности, то с времето ще загубим устоите на държавността и демокрацията и ще се превърнем в олигархо-политическа плутокрация", пишат от "Правосъдие за всеки". Междувременно по внесеното искане в КС от президента Румен Радев, вече обрузува дело. Конституционният съд образува дело по президентското искане. Докладчик по казуса е Константин Пенчев. Припомняме, че бившият президент Росен Плевнелиев и тогавашният председател на КС Евгени Танчев провалиха клетвата на избраната от парламента за съдия Венета Марковска. 

Добавени коментари

Феникс публикува:
26 Януари 2024 | 06:57
Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти поефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може:----- https://do.my/biox
Чичо публикува:
25 Януари 2024 | 10:43
Що бе България губи най знаещата депутатка ...язък..

Добавете Вашия коментар

TOP