Адвокат М. Байкушев апелира съветниците на Благоевград да се заявят по идеята за разширяване на парк Бачиново с дълг от 19 млн. лв.

26 Февруари 2022 | 16:23
2 коментара
Общество

Две искания за изказване на граждани пред ОбС разединиха и поляризираха вчера съветниците на Благоевград. Думата от трибуната на местния парламент поискаха адвокат Методи Байкушев и Александрина Пандурска, и двамата провокирани от идеята за разширяване на парк Бачиново с теглене на кредит от около 19 млн. лв.

Напрежението се усети още при обсъждане на дневния ред. Калоян Ханджийски предложи двете изказвания да са като първа точка, за да не се губи времето на хората, но колегата му от групата на ДПС Исмет Узунов се противопостави с мотив, че така се нарушава оперативността на работата на местния парламент, тъй като обикновено в края на заседанието кворумът пада и има опасност точки, влезли в дневния ред, да останат без решение.

„М. Байкушев бе представил списък с 9 въпроса към кмета, на които очакваше отговор, а това щеше да отнеме, както и стана, доста време от работния процес. Това бе единственият мотив да настоявам изказванията им да са накрая“, обясни пред „Струма“ Исмет Узунов.

Две гласувания се проведоха, като предложението на съветника от ДПС спечели с 2 гласа преднина и изслушването на двамата граждани бе оставено за края на дневния ред.

Въпреки че е с малко дете, за чието обгрижване в по-късен час трябваше да се погрижи допълнително, Ал. Пандурска се върна точно навреме в заседателната зала за изслушването и от трибуната заяви следното:

„През последните 2 м. се запознах с всички документи по общественото обсъждане на идеята за разширяване на парк Бачиново. Първото ми опасение около обществената подкрепа за идеята в лични контакти, становища на експерти и разговори е, че се забелязва неодобрение на над 80% от хората както във финансов, така и в идеен аспект. Обикновеният човек за жалост не мисли, че нещо зависи от него, маха с ръка и казва, че всичко е предрешено. Изводът е, че хората нямат доверие на институциите, и което е по-лошо, подозират корупционни практики и лична облага. Съмнявам се кметският екип и ОбС да целят такава анотация в обществото, но не се правят усилия да се разсеят, като се води конструктивен диалог. Интересува ме има ли анализ на резултатите от общественото обсъждане. Хората не разбират защо на Бачиново, а не в кварталите ще се строят детски и спортни площадки. Бачиново има нужда от качествена поддръжка и санкции за нарушителите. Нямаме ефективно видеонаблюдение и какво гарантира, че месец след изграждане на нови съоръжения те няма да бъдат унищожени, както счупените плочи в подлеза, боклука в Делвинското дере, убитите патици в парк Бачиново.

Уважаеми съветници, когато решавате въпроса за разширяване на парк Бачиново, допитайте се до избирателите си. Градът е малък и на следващите избори ще опрете пак до тях“, апелира Александрина Пандурска.

Адвокат Методи Байкушев предпочете да не акцентира от трибуната на въпросите, отправени писмено към кметския екип, а опита да провокира съветниците да заявят публично личната си позиция по идеята за парк Бачиново:

„Всички знаете каква гражданска активност предизвика този проект в обществото, затова нека си дадем сметка какво се случва с доверието на хората в ОбС и във всеки от вас. Вие сте избрани с гласовете на хората и те очакват от вас гражданска позиция и активност. Разбирам, че темата е неудобна, разбирам, че търсите политически изход чрез евентуално гласуване на референдум. Той е последната възможност да спрем този проект, скъп и нежелан, ще похарчим големи пари и обществена енергия, която няма нужда да харчим. Заявете, кажете, че този проект няма да мине. Нека забравим за този проект сега, за да изкара кметът 1,5 мандат, да работи активно за неща, които може да свърши в рамките на този мандат, защото за големи неща той няма политически мандат. Аргументите „за” и „против” вече са ясни, да продължава този проект да е на дневния ред на обществото, хаби изключително много енергия, а градът ни няма нужда от това. Над 80% от изказванията в най-активната ФБ група „Духът на Джумаята“ са против този проект.

Обръщам се към Вас, г-н Тасков, като влиятелен човек в този ОбС, заявете позицията си по темата и го направете сега. Не когато дойде предложението да се гласува. Благоевград очаква публични позиции на всеки съветник по темата“, заяви от трибуната на ОбС М. Байкушев.

В отговор на думите му председателят Р. Тасков заяви, че има лично мнение, но преди в ОбС да влезе конкретно предложение от кмета, няма право да взима отношение, тъй като то би се изтълкувало като мнение на целия Общински съвет, който представлява. „Не смятам, че съветниците са пасивни, и това е тема, която дискутираме помежду си. Личното ми мнение е, че трябва да се вслушаме в мнението на хората“, каза Тасков.

Кирил Илиев декларира, че групата на ГЕРБ отдавна е заявила становището си срещу реализацията на мащабния проект със заемни средства. Д-р Вл. Пандев от името на групата на БСП също огласи, че са против да се заробва общината с дългосрочен дълг, а липсата на конкретна сума за проекта е притеснителна. Калоян Ханджийски от ДСБ  и д-р Павлин Янкулски се изказаха, че е добре Благоевград да има по-голям и хубав парк, но не и срещу заем.

В отговор на коментарите и въпросите по темата Гергана Муртова от общинска администрация посочи, че становищата в общественото обсъждане са приблизително еднакви „за” и „против” идеята, като подчерта, че е несериозно да се цитират като изследване изказвания в социалните мрежи, още повече че активните там са обикновено отрицателите. „Ремонт и изграждане на нови детски площадки в кварталите са приоритет за кметския екип и средства за това са заложени в проектобюджета за 2022 г., като тази дейност няма връзка с идеята за разширяване на парк Бачиново”, категорична бе Муртова. Тя отговори в зала и на всички въпроси, свързани и с отношение към реализация на мащабния проект за Аквапарка и Бачиново, отправени писмено от адвокат Байкушев към кмета.в.Струма

Добавени коментари

Благоевград публикува:
27 Февруари 2022 | 08:48
Работа им трябва на хората - работа ,не парк за 19мил. и то със заем. Направете завод за тези пари,гледате само как да откраднете повече пари.
Асен публикува:
26 Февруари 2022 | 18:03
Този байкуша е измекяр

Добавете Вашия коментар

TOP