Административен съд пожали благоевградски шофьор, отърва глоба на кмета

22 Март 2019 | 08:05
0 коментара
Общество

Глоба, наложена на благоевградски шофьор, паркирал автомобила си до контейнери за боклуци, бе отменена с окончателно решение на Административен съд.
Водачът на “Фолксваген Пасат” Николай Михов бил засечен от полицаи от 1-во РУ – Благоевград, че паркирал неправилно до съдове за събиране на смет край заведение “Мръсното кебапче”. Тъй като преценили, че по този начин пречи на сметосъбирането, му съставили акт по Наредбата за опазване на общинската собственост и обществения ред. Шофьорът го подписал, но с възражение, в което посочил, че престоят на автомобила бил кратък – 5-7 минути, през това време не се е извършвало извозване на боклук и не е пречил на този процес. Освен това веднага се е подчинил на полицейско разпореждането и преместил автомобила си. 
Въз основа на акта кметът на община Благоевград му наложил глоба от 50 лв., която той оспорил в съда. В хода на делото е изискана справка от общинската фирма “Биострой”, която извършва сметосъбирането в града. След анализ на събраните доказателства районният съдия Калина Иванова счита, че автомобилът е останал на това място за кратък период от време и е преместен веднага след като е дадено такова разпореждане от полицейските органи, като в периода на неговия престой не е извършвано сметосъбиране, т.е. не е попречил на работата на общинските служители. По тази причина съдията счита, че от деянието не са настъпили обичайните за този вид нарушения общественоопасни последици, т.е. случаят е маловажен. При такава ситуация шофьорът е трябвало само да бъде предупреден за отстраняване на нарушението и че при повторност може да бъде наказан. 
Отделно от това съдията е констатирал несъответствия между правната квалификация в акта и наказателното постановление, което е съществено процесуално нарушение. С тези мотиви глобата е отменена, но решението е обжалвано от общината пред Административен съд. Тричленният състав, председателстван от Марияна Мицева, изцяло споделя изводите на първоинстанционния съд и го оставя в сила. в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP