Административен съд отмени уволнението на Владимир Митрев от поста главен архитект на Петрич

05 Април 2019 | 16:09
0 коментара
Общество

Административен съд – Благоевград отмени заповедта за уволнение на бившия главен архитект на Петрич Владимир Митрев.

Трудовото му правоотношение е прекратено на неправилно основание, че бил назначен без конкурс, което не е така.

От представените по делото документи е видно, че Владимир Митрев е участвал в обявения конкурс и тричленната комисия го класира на първо място с 600 точки. Със заповед на кмета от 13 юли 2017 г. е назначен на длъжността гл. архитект за срок от 1 година, а на 11 юли 2017 г. служебното му правоотношение е променено от срочно за неопределено време.

На 13 август 2018 г. кметът го уволнява на основание чл. 107, ал. 1, т. 9 от Закона за държавния служител – поради назначаването му без конкурс.

При така установените факти административният съдия Димитър Узунов счита, че заповедта на кмета на община Петрич Димитър Бръчков за прекратяване на трудовото правоотношение е незаконосъобразна и я отменя. Община Петрич е осъдена да изплати направените съдебни разноски от арх. Владимир Митрев в размер на 1056 лв., от които 1046 лв. за адвокатски хонорар и 10 лв. държавна такса. Решението подлежи на обжалване пред  ВАС. 

Припомняме, че на третия месец след като Владимир Митрев стана главен архитект на община Петрич, общинските съветници Иво Стефанов и Живко Карадалиев го дадоха на прокурор за документно престъпление. При проверка в Търговския регистър адвокат Иво Стефанов бе установил, че фирмата на архитекта ЕТ „Владимир Митрев-ВМ“ не е заличена, а при назначението си подписал декларация, че няма на негово име фирма. Впоследствие арх. Митрев бе обвинен, че е подписал документ с невярно съдържание, но тъй като е неосъждан, бе освободен от наказателна отговорност.

Делото се гледа в Районен съд – Петрич по реда на чл.78А, като съдия Божана Манасиева му наложи административно наказание – глоба от 1300 лв. /Струма/

Добавете Вашия коментар

TOP