Административен съд отмени „порицание“ на гл. инспектор Страхил Анталавичев за охраната на мача между „Пирин” и „Левски“

22 Февруари 2023 | 08:14
6 коментара
Общество
Административен съд отмени  порицание  на гл. инспектор Страхил Анталавичев за охраната на мача между  Пирин” и  Левски

Административен съд отмени дисциплинарно наказание „порицание“ на гл. инспектор Страхил Анталавичев от сектор „Охранителен” в ОД на МВР – Благоевград, което му било наложено заради безредиците на футболния мач между ФК „Пирин” и ФК „Левски” на 3 април миналата година.

Припомняме, че за охраната на обществения ред тогава бяха  ангажирани близо 40 служители на жандармерията от София, отделно  от това от Благоевград, местни полицаи, както и техни колеги,  командировани от всички районни управления.

Въпреки засилената охрана по време на срещата в краката на майка с две деца, които бяха сред публиката, гръмна мощна пиратка, което предизвика суматоха. Полицаите установиха, че пиротехническото средство е взривено в сектор „А“ от двама украински граждани, които незабавно са отстранени, като при извеждането им и двамата оказали активна съпротива на полицейските служители. Володимир Будников започнал да рита с крака и ръкомаха, което наложило употреба на физическа сила. Докато се съпротивлявал, бил изпуснат от полицейските служители, в резултат на което паднал по стълбите на сектора. Въпреки неподчинението двамата украинци са изведени от стадиона, а 19-годишният Будников бе приет с комоцио и гръдна травма в болница „Пулс“, като пред болницата се проведе митинг в негова подкрепа. От ОД на МВР обявиха, че е разпоредена незабавна и пълна проверка на действията на полицейските служители, извършили задържането на лицето. При доказване на превишаване на служебните правомощия от страна на органите на реда ще им бъде потърсена съответната отговорност, се казваше в официалното прессъобщение след случая. Такава наистина е предприета, и то спрямо гл. инспектор Страхил Анталавичев, определен за ръководител на временния оперативен щаб, сформиран два дни преди спортното мероприятие, което е определено като рисково от гледна точка на обществения ред. За целта е приет план, в който са набелязани подробни мерки по осигуряване на необходимия обществен ред преди, по време и след приключване на мача. Охранителната зона била разделена на сектори, с необходимите за охраната им полицейски сили и отговорници за всеки един, определена била и група за работа със задържани лица и др. В изпълнение на залегналите в плана мерки на ангажираните за охраната на мероприятието полицаи е проведен инструктаж. Срещата започнала в 17:30 ч. на 03.04.2022 г. на стадион „Христо Ботев“, който е с капацитет от 5348 седящи места и около 1200 правостоящи в сектора за гости, общо около 6500 места. За футболната среща били продадени 3758 билета. Феновете на ФК „Пирин“ били разположени на седящи места в блок 1, 2, 3 и 4 на сектор „А“ от спортното съоръжение, а агитката на ПФК „Левски“ – на две места. Една част били настанени в бл. 5 на сектор „А“, а другата, по-голямата част – в специален обособен с ограда сектор за гостуваща агитка, без седящи места. Между бл. 4 и бл. 5 на сектор „А“ липсвала ограда, в резултат на което агитките на двата отбора имали контакт. Тази зона е била и конфликтната точка между двете агитки. За предотвратяване на конфликт била разположена плътна редица от полицейски служители в тази зона, с което контактът между агитките бил преустановен.

Въпреки това се стига до инцидента в 70-ата минута, когато избухва мощната пиратка и се създава суматохата с двамата украинци. По този повод е свикана дисциплинарна комисия, която след преценка на ситуацията излиза със становище, че като ръководител на временния оперативен щаб гл. Страхил Анталавичев не е упражнил контрол над подчинени, допуснал е слабости и пропуски при създаване на необходимата организация за опазване на обществения ред и оперативно обезпечаване на спортното мероприятие. По предложение на комисията на 27 октомври 2022 г. директорът на ОД на МВР – Благоевград комисар Георги Кандев му наложил наказание „порицание“ за срок от 6 месеца. Анталавичев обжалвал в съда, като  на делото е представляван от адвокат Росен Кацарски. При анализа на доказателствата съдия Димитър Узунов отменя заповедта за дисциплинараното наказание, тъй като счита, че е немотивирана и липсва конкретика, което е съществено процесуално нарушение. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавени коментари

фактъ публикува:
22 Февруари 2023 | 16:45
следващото е Уволнение
Градъ публикува:
22 Февруари 2023 | 13:28
Кандев с публикацията на тази статия за отпаднала твоя заповед тоя мръшляк Страхил подиграва ли ти се???
Леле публикува:
22 Февруари 2023 | 12:56
"установени са двама украинци, хвърлили мощна пиратска в сектор А" Как не ви е срам да лъжете така нагло бе, дебели ушеви. По-долни и безполезни сте и от мангалите.
Браво публикува:
22 Февруари 2023 | 09:00
Но срещу Страше тече в ОП проверка по 282
Е как ще е публикува:
22 Февруари 2023 | 08:48
Мотивирана заповедта, като сам той си я е писал
112 публикува:
22 Февруари 2023 | 08:22
ало енергото ли е ние мвр и на вазе да ви е....а макята

Добавете Вашия коментар

TOP