Административен съд отмени дисциплинарно наказание на благоевградския катаджия мл. инспектор Васил Михайлов

30 Ноември 2016 | 02:25
0 коментара
Общество
Административен съд отмени дисциплинарно наказание на благоевградския катаджия мл. инспектор Васил Михайлов

Административен съд отмени дисциплинарно наказание на благоевградския катаджия мл. инспектор Васил Михайлов.

Той бил наказан с „писмено предупреждение“ за 3 месеца заради невключени микрофони на камерата за видеонаблюдение в служебния автомобил.

Пропускът бил засечен от служба „Вътрешна сигурност” при проверка на папка с видеофайлове. При прегледа е установено, че микрофоните били изключени за около 1 час на обяд - за времето, когато екипът на КАТ бил на пътнотранспортно произшествие, и привечер, когато извършвали проверка.

Проверяващите от „Вътрешна сигурност“ изпратили справката в ОД на МВР - Благоевград. Началниците му счели, че мл. инспектор Васил Михайлов е нарушил указанията на вътрешния министър за работа на полицейските служители със системата за видеонаблюдение в служебния автомобил, която задължава служителите на Пътна полиция при извършване на проверка или контакт с граждани да изваждат микрофоните от приемниците и да ги въведат в работен режим.

Спрямо катаджията е предприето дисциплинарно производство, в хода на което е дал обяснения. След като разгледал видеофайла, той заявил, че тогава с колегата му са попаднали в екстремна ситуация, при която автомобилът на КАТ бил преследван и щял да катастрофира, заради което трябвало да се действа много бързо.

Независимо от това, мл. инсп. Васил Михайлов бил наказан дисциплинарно от началник сектор „Пътна полиция“ в ОД на МВР - Благоевград. Той обжалвал наказанието си в съда с аргумента, че не е запознат с указанията за работа на вътрешния министър. В хода на делото съдия Иван Шекерлийски изискал указанията на министъра за работа с камерите за видеонаблюдение в служебните коли, но такива не били представени. При това положение съдията кредитира твърденията на мл. инспектора и счита, че той не е извършил нарушение, и отменя дисциплинарното наказание.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP