Административен съд - Благоевград разпореди Паспортна служба да върне незабавно задържаните лични документи на благоевградски инвалид

24 Август 2020 | 09:24
1 коментара
Общество

Административен съд нареди на полицията да върне задържани лични документи на 65-годишен благоевградчанин. Разпореждането бе издадено от съдия Саша Алексова след оплакване на потърпевшия, че личната му карта и паспорт били неоснователно  задържани, въпреки че заплатил такси за издаването им.  Пенсионерът, който живеел в кв. „Еленово“, подал заявление за издаване на двата документа на 10 юни за които платил общо 5 лв., тъй като бил инвалид.

Той приложил експертно решение на втори състав на ТЕЛК в МБАЛ – Благоевград, в което му било определена 60% степен на увреждане за срок от 3 години, който изтичал на 1 септември 2019 г. Няколко дни преди едномесечния срок за издаване на документите той бил уведомен по телефона от служител от паспортна служба, че трябва да доплати още 26 лв., тъй като решението на ТЕЛК е с изтекъл срок.

На 7 август мъжът подал сигнал до началника на 2 РУ- Благоевград, че не дължи внасянето на други такси, тъй като получава пенсия от 2011 г. и срокът на инвалидността му е пожизнен, съгласно разпоредбата на чл. 69, ал. 7 от Наредбата за медицинската експертиза. От своя страна, шефът на 2 РУ Красимир Уруджолов още същия ден уведомил директора на ОД на МВР – Благоевград Дойчин Дойчинов за подадения сигнал, като е посочил, че 2-ро РУ няма възложени функции и компетентност по отношение приемането на заявления, изготвянето и връчването на издадени документи по реда на Закона за българските лични документи, а единствено в административната сграда на районното управление се помещават служители на сектор „Български документи за самоличност”. Полицейският директор Дойчинов отправил запитване до директора на РЗИ – Благоевград д-р Калоянов дали в случая правото на инвалидност е пожизнено, който му отговорил, че е препратил писмото до шефа на НОИ – Благоевград Илиян Георгиев, тъй като въпросът е от неговата компетентост. След направена справка директорът на НОИ отговорил, че пенсията е пожизнена, тъй като лицето отговаря на законовите изисквания. Тази хронология на кореспонденцията между шефовете на три институции  по казус за 26 лв. става ясна от преписката, която била предоставена от ОД на МВР – Благоевгад в Административен съд.

Делото е образувано съгласно чл. 250 от АПК, според който всеки, който има правен интерес, може да иска прекратяване на действия, извършвани от административен орган или длъжностно лице, които не се основават на административен акт или на закона. В конкретния случай се касае за действия по неоснователно задържане на изготвените по негово искане лични документи. След анализ на доказателствата съдия Алексова счита, че 65-годишният благоевградчанин , който получава пожизнена инвалидна пенсия, е заплатил предвидените в закона такси за лица с над 50 увреждания, а именно 2 лв. за лична карта и 3 лв. за паспорт. Според нея неоснователно длъжностните лица  от сектор „Български документи за самоличност” са поискали доплащане и задържали издадените документи , поради което им разпорежда да прекратят незабавно тези действия. Актът подлежи на обжалване пред ВАС.

Издаването на съдебно  разпореждане по чл. 250 от АПК рядко се прилага, като такова дело не е имало през последните години. в.Струма/БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Добавени коментари

Красимир Колев публикува:
24 Август 2020 | 18:24
Браво на съдията ! Разбира се като има законови основания решението е правилно ..., какво като е срещу полиция или паспортна служба ! В паспортна да си решат проблема с тоалетната тия хубостници ! , защото тормозят чакащите там хора от години ..., което е срамно и долно !

Добавете Вашия коментар

TOP