Абсурд, полицай си загради път към квартал в Своге

19 Февруари 2020 | 09:32
0 коментара
Криминално

Единственият път за квартал „Орлин” на град Своге е преграден с импровизирана подвижна бариера и с телена ограда. Хората не могат да минават дори пеша. А достъпът на пожарни и линейки е на практика спрян, съобщава NOVA.

Причината е, че собственикът на двата съседни имота, който е полицейски служител от град Своге, е заявил, че пътят е негов.

„Минаваме по обходни пътеки. Старият път е горски, но е и кален и необработен. Дълго време се върви през гората, за да стигнем до центъра на „Своге”. През зимата в тези условия, дори с джипове, няма достъп, защото калта е прекалено дълбока. Тази улица беше затворена през май месец”, споделят живеещите в квартал „Орлин”.

Под заградения път минава и водопроводът към квартала. В момента се води дело от общината, която иска да асфалтира преградената улица.

Полицаят Павел Узунов, сложил прегражданията, твърди, че дядо му е учредил сервитутно право за улицата през неговите имоти.

„Ние имаме два имота, през които дядо ми е учредил право на преминаване. Пътят минава през тях. Ние сме собственици на земята. Не е обезщетена, не е отчуждена тази земя. Тя е наша частна собственост. Всички нужни документи са приложени към съдебното дело”, заявява Узунов.

„Жалбоподателите Узунови оспорват заповедта на кмета. По делото не са представили документи за собственост на улицата. Представен е протокол от 1961 г. и съдебно решение, с което са заплатили право на преминаване през чужда нива. Вещото лице по делото установи, че улицата не е част от техните имоти. Собствеността на имота не се променя с учредяването на право на преминаване”, заявява адвокатът на общината.

„Ние сме издавали много пъти констативни протоколи. Последният документ, който сме издали, това е заповед за премахване на бариерата”, коментира зам.-кметът на община Своге Илия Богданов.

„Тази заповед не е изпълнена от хората, които твърдят, че са собственици на улицата. Те не са собственици. Това е недопустимо. Ние ще извървим пътя докрай по закон и след това ще влезе техниката,за да се направи нормален път”, категоричен е Богданов. „Тук минава водопровод. По закон има сервитут на този водопровод и никой няма право да извършва преграждане на улицата под какъвто и да е предлог”.Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP