Абсурд: Докато го издирват, арестуваният кандидат-кмет на Дупница е работил в МВР

13 Октомври 2023 | 10:42
0 коментара
Общество
Кюстендил
Абсурд: Докато го издирват, арестуваният кандидат-кмет на Дупница е работил в МВР

Броени дни преди местния вот задържаха кандидат за кмет на Дупница, издирван с европейска заповед за арест от 2018 година. Оказва се, че докато е издирван, мъжът е работил в системата на МВР.

„Свидетелството за съдимост обхваща делата, водени на национално ниво. Ако лицето не е осъждано в България, в свидетелството му няма да фигурира присъда, която му е наложена в чужбина. Казусът е меко казано абсурден. Има много голям пропуск между координирането на различните служби в МВР. Отдавам това на проява на глупост, а не нещо нарочно направено с цел да го спасят“, коментира криминалистът Иван Савов.

Савов обясни какъв е реда, когато чужда държава обяви за издирване наш гражданин.

„Това става чрез Интерпол. Като точка за връзка ние също имаме представителство, което би трябвало да е в постоянен контакт с дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество в МВР“, през която да минава цялата информация и органите на МВР да бъдат уведомени, че някой се издирва с червена бюлетина поради извършено престъпление, за което е започнало наказателно производство някъде. В най-лошия случай това би следвало да отнеме от един до четири дни, но не повече“, допълни криминалистът.

От общинската избирателна комисия заявиха за Би Ти Ви, че арестуваният кандидат за кмет все още фигурира в изборната бюлетина и нямат указания да го махнат оттам. Те очакват инструкции от ЦИК дали да бъде заличен.

Добавете Вашия коментар

TOP