А така: Лекарствата масово поскъпват

09 Февруари 2022 | 11:40
1 коментара
Бизнес
А така: Лекарствата масово поскъпват

Предстои масово поскъпване на лекарствата, прогнозират от Асоциацията на собственици на аптеки. Между 10 и 15% е увеличението вече на някои лекарствата. Най-голям е скокът при медикаментите без лекарско предписание. Голяма част от тях са за простуда и симптоми на COVID-19.

Това коментира пред Нова тв председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов. Преди две-три седмици, отново пред Нова, Костов прогнозира дори 20% увеличение на лекарствата.

"Това увеличение не идва от аптеките, а от нашите доставчици, производителите, вносителите. То отразява разходите, които се правят от тези участници от пазара", добави той.

По думите му увеличението засяга над 1000 лекарства в различна степен, но е в рамките на 10-15%. Костов уточни, че за лекарствата без лекарско предписание има специална регулация на цените и те не могат да бъдат вдигани повече от размера на инфлацията. Законът обаче ограничава увеличаването на цените на медикаментите, изписвани по лекарска преценка.

Около 350 са лекарствата, които не достигат в аптечната мрежа поради нарасналото им търсене. Те обхващат всички терапевтични групи лекарства - от ревматоиден артрит до онкологични заболявания, посочи още Николай Костов.

Добавени коментари

Въпрос публикува:
09 Февруари 2022 | 17:58
Апропо,а можете ли да кажете какво НЕ поскъпва??? Ще ви бъде по-лесно да изброите.

Добавете Вашия коментар

TOP